Auto zelf verkopen en de beste prijs krijgen? Plaats een advertentie!
Zelf een auto verkopen aan een particulier heeft veel voordelen, waaronder de beste prijs krijgen voor de wagen. Dat gezegd zijnde, hoe moet je de prijs vastleggen en hoe ga je dan over tot de verkoop? Wat zijn de nodige administratieve procedures en voor te leggen documenten? Dit zijn onze tips.
Hoe bepaalt u de verkoopprijs?
Of u uw auto nu aan een particulier of een handelaar verkoopt, u moet eerst de waarde van uw auto bepalen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld de richtprijzen voor tweedehandswagens van AutoGids raadplegen.
U kunt de waarde van uw auto ook afleiden van het marktaanbod. Baseer u daarvoor op zoekertjes voor gelijkaardige modellen (motor, uitvoering, leeftijd, kilometerstand, kleur, opties, enzovoort).
Hoe onderhandelen met de koper?
In België is het gebruikelijk om over de prijs van een tweedehandswagen te negotiëren. De prijzen die u terugvindt in de zoekertjes, zijn dus meestal hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Met andere woorden, u calculeert beter een onderhandelingsmarge in als u uw auto adverteert.
Leg tijdens de onderhandeling de nadruk op de sterke punten van uw auto in vergelijking met de andere voertuigen op de markt. Belangrijk zijn een goede algemene staat (koetswerk, interieur), een lage kilometerstand, een volledige onderhoudsgeschiedenis en waardevolle opties (airco, leder, navigatie, connectiviteit).
Betaling: hoe vermijdt u onaangename verrassingen?
Om vals geld te vermijden wordt het afgeraden om de auto in contanten te laten betalen. Het is vandaag sowieso bij wet verboden om een betaling van meer dan 3.000 euro in baar geld te ontvangen.
De beste betaalmethode is en blijft de bankcheque. Die wordt u overhandigd bij de levering van de auto.
U kunt ook vragen om het geld te laten overschrijven op uw bankrekening vóór de overdracht van het voertuig plaatsvindt.
Om onaangename verrassingen te voorkomen vraagt u ook beter de identiteitskaart van de koper en noteert u zijn of haar gegevens, die u overneemt op het verkoopcontract.
Een voorbeeld van een typecontract voor de verkoop van een tweedehandswagen vindt u hier.
Welke documenten moet u leveren aan de koper?
Wanneer u uw voertuig aan een handelaar verkoopt (merkverdeler, tweedehandsverkoper, enzovoort), dan bent u niet verplicht om naar de technische keuring te gaan. Hetzelfde geldt als u uw auto aan een koper buiten de Europese Unie verkoopt.
Als u daarentegen de wagen aan een particulier verkoopt (in België of een ander land van de EU), dan moet u hem of haar de volgende documenten overhandigen:
- Het (groene) attest van de keuring voor verkoop.
- Het tweedehandsverslag dat u bij de technische keuring voor verkoop ontvangt.
- De Car-Pass, een officieel en verplicht document dat de kilometerstand van de auto vermeldt.
- Het gelijkvormigheidsattest, dat aangeeft dat het voertuig aan de technische voorschriften voldoet.
- Een certificaat voor de lpg-installatie als de auto daarmee is uitgerust.
- De aanvraag tot inschrijving, voorzienvan een vignet van de technische keuring, die u ontvangt bij de keuring voor verkoop. Dit formulier is twee maanden geldig. Als u uw auto niet binnen deze termijn hebt verkocht, moet u uw auto opnieuw ‘voor verkoop’ laten keuren.
De garantie?
- In de meeste gevallen is de fabrieksgarantie (en de eventuele betalende uitbreiding ervan) overdraagbaar op de nieuwe eigenaar.
- Als particuliere verkoper hoeft u geen tweedehandswaarborg te bieden aan de koper. Enkel een handelaar is verplicht om (minstens) 1 jaar garantie te voorzien.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!