Met de huidige energiemix in Duitsland, met een groot aandeel van energie op basis van kool, kan een elektrische wagen nooit concurreren met een CNG-model op vlak van broeikasgasemissies. Met 100% hernieuwbare energie kan de elektrische auto wel inhalen gedurende een hele levenscyclus (bron tot wiel) volgens een studie van de ADAC (de Duitse automobielclub) met hulp van Joanneum Research op aanbeveling van de FIA. Deze studie relativeert ook de verkettering van diesel.
Vergeleken met diesel
Rekening houdend met de CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie, vertrekt een elektrische auto (net als een waterstofauto) met een nadeel (10 ton in plaats van 5 ton) dat het moet goedmaken tijdens zijn gebruik. Maar de energiemix in Duitsland maakt dat onmogelijk. Door de steenkool die wordt gebruikt bij de energieproductie moet een elektrische auto 219.000 km rijden voor hij groener is dan een equivalente dieselmotor! Om echt groener te zijn moet een elektrische auto energie gebruiken die door kerncentrales is opgewekt (zoals in Frankfrijk) of door 100% hernieuwbare bronnen. In het laatste geval haalt hij een diesel al in na 40.500 km. Logisch, al moet er vooral op het echte probleem worden gewezen: de beslissingen over energieproductie van de Duitse autoriteiten.
CNG als grote winnaar
Niet diesel, maar CNG zou de beste oplossing zijn gezien de Duitse energiemix. Daarvoor toont de studie aan dat de elektrische auto zijn achterstand pas na 225.000 km inhaalt met vieze energie. Op 100% groene stroom wordt CNG al ingehaald na 48.000 km. Maar die laatste situatie is voorlopig louter theoretisch. Aardgas zou dus de beste oplossing zijn voor het komende decennium, maar het wordt nauwelijks gepromoot door de overheden en de politieke wereld. Bovendien lijken weinig constructeurs erin geïnteresseerd, terwijl het aanbod in de tankstations wel toeneemt en deze brandstof bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. We merken wel op dat de (Duitse) Volkswagen-groep zeer actief is op CNG-vlak.
Benzine en waterstof
De studie hield ook rekening met benzine en waterstof. Benzine is interessanter dan elektrisch op vlak van uitstoot tot 127.500 km met de Duitse energiemix en tot 37.500 km met 100% groene energie. Waterstof scoort grofweg hetzelfde als een elektrische wagen, het hangt sterk af van de waterstofproductie. Deze studie van de ADAC toont – nog maar eens – aan dat de zogenaamde ecologie van een auto in zijn geheel moet worden bekeken en dat het enorm afhangt van externe factoren. En dat de politieke keuzes niet altijd de meest ecologische zijn.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!