De totale kost van je auto berekenen: gebruikskosten
Het gebruik en zelfs gewoon het bezit van een wagen brengt dagelijks kosten met zich mee. Bovenop de brandstof en tolheffingen komt nog de verzekering. Houd ook rekening met onderhouds- en herstelkosten.
De verzekering
De autoverzekering is een belangrijke post in het maandbudget, zeker voor een nieuwe wagen met omniumverzekering. Naast de BA en de opties van de autoverzekering (rechtsbijstand, bestuurdersbijstand, omnium) moet je soms nog ruimte maken in het budget voor een pech- of mobiliteitsverzekering.
De brandstof
Voor benzine en diesel hangt de brandstofprijs af van de oliekoers, accijnzen, belastingen en de btw. Meer dan de helft van de prijs bestaat uit belastingen. Voor LPG is de fiscale druk lager, wat verklaart waarom ze gunstiger geprijsd zijn aan de pomp. De prijs van CNG is rechtstreeks verbonden met de prijs van aardgas en varieert dus in functie van de markt. Voor elektriciteit is de prijs per kWh complexer. Die hangt namelijk af van waar je oplaadt (thuis, op de werkplek, aan een openbaar laadpunt of een privé-lader) en dus van talrijke operatoren. De prijsvork gaat van bijna gratis tot 1 euro per kWh inclusief btw. Voor sommige laadpunten moet je een abonnement hebben om een voordeeltarief te genieten. Soms wordt de prijs berekend in functie van de laadtijd in plaats van per kWh. Houd ook rekening met de eventuele installatie- en onderhoudskosten aan een Wallbox thuis.
Slijtage en onderhoud
Tijdens zijn leven moet een auto verplicht regelmatig naar de werkplaats voor een onderhoud. De frequentie van zo’n ‘oliewissel’ en nazicht hangt af van het model en de constructeur. Het is ook de gelegenheid om slijtageonderdelen te vervangen, zoals de ruitenwissers, de banden, lichtpeertjes, remblokjes en remschijven. Denk er ook aan om je ruitensproeiervloeistof (seizoensafhankelijk) en zelfs nog het AdBlue bij te vullen als je motor is uitgerust met een uitlaatgasreinigende filter die dit additief vereist, in functie van de aanwijzingen van de constructeur. Houd er verder rekening mee dat het nodig kan zijn om tussen de bezoeken aan de werkplaats de motorolie aan te vullen. Bij de onderhoudskosten zitten tot slot ook nog wasbeurten en eventuele herstellingen (koetswerk, pannes).
Tol en vignetten in België en het buitenland
Wanneer je naar het buitenland of naar de haven van Antwerpen rijdt, moet je ook nog rekening houden met wegentol op snelwegen, bruggen of tunnels. In sommige landen moet je een vignet kleven om de snelweg te gebruiken. Dat hangt dan vaak nog naast een ecovignet om de stad in te mogen, of je moet een stadstol betalen. Vanaf 2022 zal je bijvoorbeeld moeten betalen om overdag Brussel in te mogen. Je moet ook nog met andere kosten rekening houden: de prijs van parkings, een bewonerskaart, eventuele boetes en administratieve kosten (bijvoorbeeld in een lage-emissiezone).
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!