Ongeveer vier jaar geleden maakt Dacia bekend dat het van aanpak zou veranderen. Binnen het Renaulution-plan dat CEO Luca de Meo bij zijn aanstelling had opgesteld, moest Dacia af van zijn imago van lowcostconstructeur. Voortaan zou de Roemeense Renault-dochter zich niet langer positioneren als het merk met de laagste prijzen tout court, maar als dat met de beste value for money.
Het prijsaspect speelt dus nog altijd een allesbepalende rol bij de ontwikkeling van elke nieuwe Dacia. Ook als die bestemd is voor een hoger (en duurder) segment dan ooit…
Concept Dacia Bigster
Deze nieuwe Bigster richt zijn pijlen namelijk op het meest lucratieve segment van Europa: het C-segment. Het lijnenspel van deze SUV is erg herkenbaar en sluit nauw aan bij dat van de andere Dacia’s. Meer nog, ook zijn technische basis is in se dezelfde: ook de Bigster rust op het CMF-B-platform dat dienstdoet onder zovele modellen uit de Renault-groep.

In vergelijking met de Duster werd de wielbasis uitgerekt met 4 centimeter, maar in totaal is de Bigster zelfs de volle 23 centimeter langer: 4,57 meter in totaal, vergelijkbaar met een Ford Kuga (4,60 meter) of Volkswagen Tiguan (4,54 meter). Die extra centimeters ten opzichte van de Duster zitten hem vooral in de achteroverhang, die groeit van 85 centimeter naar meer dan een meter.
Koffervolume Dacia Bigster
Om technische redenen varieert het concrete laadvolume van motorversie tot motorversie: van 546 liter in de hier geteste Bigster Hybrid 155 (die zijn hoogspanningsbatterij onder de vloer kwijt moest) tot 667 liter voor de TCe 140. In vergelijking met de Duster is de koffer een flinke 150 liter groter. Klap de achterbank neer (dat kan makkelijk via hendels in de koffer), en het volume loopt zelfs op tot 1.937 liter.

Het is ook mogelijk enkel het middelste element van de in drie delen opgesplitste rugleuning naar voren te kieperen. Zo creëer je een armsteun voor de buitenste inzittenden en/of een doorgeefluik waardoor het mogelijk wordt om (smalle) voorwerpen tot 2,70 meter lang mee te nemen. Dat alles maakt deze Bigster geknipt voor gezinnen die veel ruimte en een grote koffer zoeken voor een aanvaardbare prijs.
Interieur Dacia Bigster
Binnenin kijk je uit op een sober dashboard dat opgetrokken is uit harde kunststoffen, maar gezien de prijzen die Dacia hanteert, gaan we daar ook geen punt van maken. Een grote primeur voor Dacia is dat de Bigster besteld kan worden met elektrisch verstelbare voorstoelen (enkel in de topversie Journey, weliswaar) - toch wat de zithoogte en de rugleuning betreft; in de lengte moet je de stoelen nog met de hand naar voren of naar achteren verschuiven.

Het voornaamste is dat je goed zit in deze Bigster, met recht tegenover je een digitaal instrumentenpaneel. Dat heeft een diameter van 7 duim op de niveaus Essentiel en Expression en is 10 duim groot op de Extreme en de Journey. Het centrale aanraakscherm van 10,1 duim voor het infotainmentsysteem is daarentegen op alle Bigsters van de partij.

Die interface is gebruiksvriendelijk en oogt modern, zonder evenwel bakens te verzetten. Goed nieuws is dat de Bigster vasthoudt aan afzonderlijke knoppen voor zijn klimaatregeling, zodat die altijd rechtstreeks toegankelijk zijn. Nog een Dacia-primeur is de hoge middenconsole, met daarop de (ergonomisch erg doordachte) hendel voor de versnellingsbakbediening, twee bekerhouders, een laadvlak voor je telefoon en een groot én gekoeld opbergvak. Helaas geldt ook hier weer dat deze knappe middenconsole voorbehouden blijft aan de topversies.
Zitruimte Dacia Bigster
Dacia beweert dat de Bigster comfortabel plaats biedt aan vijf inzittenden én bagage. Dat blijkt voor één keer niet overdreven, hoewel de middelste plaats op de achterbank zoals vaak ook hier wat smaller is en je voeten er bovendien met de aandrijftunnel in de clinch komen. Maar zelfs achter een bestuurder van 1,85 meter is nog flink wat beenruimte beschikbaar, en ook aan hoofdruimte of breedte op ellebooghoogte ontbreekt het nergens.

Het ruimtegevoel wordt nog vergroot met het optionele panoramadak van 1,20 meter lang, waarvan het voorste deel (57 centimeter) kan openschuiven. En het interieur is niet alleen ruim, maar ook slim ingericht, met tal van opbergmogelijkheden en ook hier weer dat slimme YouClip-systeem waarmee je allerlei accessoires op verschillende plekken in het interieur kunt ophangen. Best opvallend: een zevenzitsconfiguratie biedt Dacia niet aan.
Motoren Dacia Bigster
Onder de motorkap laat de Dacia Bigster de keuze uit twee opties. Het aanbod begint bij de mildhybride 1.2-driecilinder-turbo met 48-voltondersteuning, steevast gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak. Wel zijn er twee vermogensversies: de versie met 140 pk is altijd voorwielaangedreven, wil je vierwielaandrijving, dan ontwikkelt het aandrijfgeheel maar 130 pk.

Wij konden testrijden met de Hybrid 155. Het werkingsprincipe van dit aandrijfgeheel, dat naar verwachting het gros van de Bigster-verkoop voor zijn rekening zal nemen, is hetzelfde als dat in de Duster en de Jogger, met dat verschil dat de atmosferische 1,6-liter van 94 pk hier vervangen werd door een grotere en krachtigere 1.8 van 107 pk. Die benzinemotor is gekoppeld aan een elektromotor van 50 pk en een batterij van 1,4 kWh.
Klinkt allemaal ingewikkeld, maar het werkt in de praktijk wonderwel.
Daarnaast omvat dit aandrijfgeheel ook nog een starter-alternator op 48 volt die instaat voor de werking van het stop-startsysteem, maar evengoed voor de sturing van de complexe gerobotiseerde versnellingsbak met klauwkoppelingen. Die combineert nog altijd vier versnellingen voor de benzinemotor met twee voor de elektrische aandrijving.

Klinkt allemaal ingewikkeld, maar het werkt in de praktijk wonderwel. In vergelijking met de Hybrid 140 uit de Duster en de Jogger is dit aandrijfgeheel in totaal 15 pk en 20 Nm krachtiger, waardoor de Bigster Hybrid 155 ook 250 kilogram meer mag slepen dan dat duo, namelijk één ton. In sommige andere landen biedt Dacia ook nog een Eco-G-versie aan van de TCe 140, die dan (eveneens) op lpg kan werken. Maar bij onze invoerder zijn ze er nog niet helemaal uit of ze die variant ook naar België willen halen.
Rijgedrag Dacia Bigster
Onderweg doet deze Bigster het meer dan behoorlijk. Akkoord, het aandrijfgeheel van deze Hybrid 155 is met zijn complexe overbrenging niet altijd even vloeiend: de elektronica weet niet altijd even goed van welk hout pijlen gemaakt, met als gevolg dat de viercilinder soms nodeloos hoog in de toeren wordt gejaagd en jammerlijke klaagzang het interieur vult.

Zonde, want daarmee gaat het voordeel van de akoestisch gelaagde voorruit en de dikkere zijruiten ten opzichte van de Duster voor een stuk verloren. De zachtheid van een Lexus hoef je dus niet te verwachten, maar we spreken hier natuurlijk ook over andere prijzen. Als je de tarieven in het achterhoofd houdt, wordt de Bigster onklopbaar.
Als je de tarieven in het achterhoofd houdt, wordt de Bigster onklopbaar.
Op de ophanging werd niet bespaard: die is immer comfortabel, terwijl anderzijds het koetswerk in bochten keurig in toom wordt gehouden. Het evenwicht dat Dacia tussen beide aspecten heeft gevonden, is behoorlijk indrukwekkend. Het stuur is nauwkeurig en communicatief, de voortrein snedig zonder te overdrijven en de schokdemping, hoewel iets aan de droge kant op kleine wegoneffenheden, nooit schokkerig.

Zoals de Europese GSR2-normen dat sinds vorig jaar vereisen, beschikt de Bigster ook over alle moderne rijhulpsystemen, van een spoorassistent over een dodehoekcontrole tot een akoestische waarschuwing voor het overschrijden van de snelheidslimiet. Maar al die dingen kunnen makkelijk en in één beweging worden uitgeschakeld met een druk op ‘My Safety Switch’-knop op het dashboard.
Prestaties en verbruik Dacia Bigster
Goed nieuws is er ook wat het verbruik betreft: tijdens deze eerste kennismaking schommelde dat tussen 4,9 l/100 km bij een rustige rit en 7,5 l/100 km op een veeleisend parcours. Dat zijn hoe dan ook nette waarden voor een auto van dit formaat. Ook de prestaties van de 155 pk sterke Hybrid zijn keurig, zonder meer: 0 tot 100 km/u in 9,7 seconden en een topsnelheid van 180 km/u.
Prijs Dacia Bigster
Conclusie Dacia Bigster
Dat de Bigster uiteindelijk niet meer is dan een grotere Duster? Ja, en wat dan nog? Voor gezinnen met twee of drie kinderen die behoefte hebben aan een grote koffer en een auto zoeken die zuinig, veilig en geruststellend rijdt, is deze Dacia perfect.
Dat klinkt misschien niet erg passionerend allemaal, maar in tijden waarin de autosector steeds meer de voeling verliest met zijn basis – lees: klanten die zelf hun auto moeten betalen – is er zeker een plaats voor deze Bigster weggelegd.
Want qua value for moneyis hij in dit segment onovertroffen: minder dan 25.000 euro voor de basis-TCe 140 en zelfs nog altijd geen 30.000 euro voor de topversies met alle toeters en bellen, dat doet niemand hem na.