Hoe bepaal je je automobiele behoeften?
Na vastgoed is een auto doorgaans de grootste kostenpost voor een huishouden. Daarom is het belangrijk een wagen te kiezen die voor de komende 5 à 10 jaar (of nog langer) bij je behoeften past. Bij deze een paar pistes om een tegelijk rationele en emotionele keuze te maken.
Mijn profiel
Elk individu en elk gezin heeft andere wensen. Toch bestaan er standaardprofielen om de noden te bepalen op het vlak van mobiliteit en auto’s. Het budget zal uiteraard bepaalde keuzes beperken, maar het blijft steeds mogelijk om een aantal modellen te vinden die voldoen aan de verschillende criteria. Anticipeer ook op toekomstige veranderingen in je leven (werk, huwelijk, verhuizen, kinderen, einde van carrière) om te vermijden dat je snel weer van auto moet veranderen. Of je voorziet dat bij de eerste keuze: tweedehands kopen of huren eerder dan een nieuwe auto kiezen, een model dat de tweede gezinswagen kan worden enzovoort.
Mijn budget
Het budget mag zich niet beperken tot de aankoopprijs en de maandelijkse kredietaflossingen of lease-/huurprijzen. Het moet ook rekening houden met “dagelijkse” en regelmatige kosten zoals belastingen, verzekeringspremies, accessoires, onderhoudsbeurten, wassen, banden, brandstof of stroom, parkeerkosten en vergoedingen. Je moet dus een budget opmaken op basis van wat je per maand voor de auto kan missen en wat eventueel als reserve moet worden opzijgezet voor herstellingen en andere nevenkosten.
Mijn lastenboek
Je kan aangetrokken worden tot het design of de technologie van een auto. Maar je moet bij je keuze ook een deels rationele instelling hanteren. Maak een lastenboek op om te bepalen wat onmisbaar, mooi meegenomen of ongewenst is. Als je precies weet wat iedereen absoluut of absoluut niet wil, dan kan je beter de modellen opsporen die bij je wensen passen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!