Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Waarop letten als je een nieuwe wagen koopt?

Geschreven door David Leclercq op 07-11-2018

Waarop letten als je een nieuwe wagen koopt?  #1

Een nieuwe auto kost veel geld, maar biedt je ook de nieuwste technologie...

De pro’s en contra’s

Een nieuwe auto kost meer dan een tweedehandswagen, maar u krijgt wel de nieuwste technologieën op het vlak van veiligheid, brandstofrendement, comfort en connectiviteit in ruil. Bovendien kunt u een nieuwe auto helemaal naar wens aankleden, en omdat een nieuwe auto nog niet gereden heeft, bent u zeker van zijn goede werking. Bovendien voldoet een nieuwe auto aan de jongste Euronormen zodat hij ontsnapt aan allerlei verkeersbeperkingen. In Europa geniet u bij aankoop van een nieuwe auto minstens twee jaar fabriekswaarborg.

Win informatie in

Om een goede deal te sluiten moet u weten wat u wil… Het is dan ook belangrijk dat u de verkoper duidelijk laat blijken dat u de markt kent. Zoek de prijzen en de opties van de auto op voor u de showroom binnenstapt. U kunt daarvoor onze tests raadplegen of de configurator op de website van de constructeur gebruiken.

Teken pas een bestelbon nadat u een testrit hebt gemaakt met elk van de modellen die u geselecteerd hebt. De merkgarages en -invoerders beschikken over een testwagenvloot.

Hoeveel korting?

In België is het gebruikelijk om over de prijs te onderhandelen. De kortingen verschillen van merk tot merk. Gemiddeld mag u rekenen op 8 à 15 procent korting op de catalogusprijs. Sommige premiummerken geven minder, maar bij de volumespelers kan het zelfs meer zijn. Uiteraard krijgt u meer korting op een model dat het einde van zijn carrière nadert, dan op een auto die nog maar net op de markt is verschenen.

Speel de dealers tegen elkaar uit

Als de verkoper een offerte opstelt, mag u onder geen beding meteen accepteren. Neem zijn offerte mee, leg hem voor in de andere garages die u bezoekt, en laat de concurrentie spelen. Aan u om het beste aanbod te kiezen. Als de verkoper niet veel aan de prijs van de auto zelf wil doen, probeer dan om gratis opties te bedingen.

U kunt ook beter twee offertes vragen: eentje inclusief overname van uw oude auto en eentje zonder. Vaak is het interessanter om zelf uw oude wagen te verkopen, maar daarin moet u dan wel de nodige tijd en energie investeren.

Een voorraadwagen?

Een auto uit voorraad kan interessant zijn als u zoveel mogelijk wilt besparen en het niet erg vindt dat u uw auto niet kunt personaliseren. U krijgt altijd een hogere korting voor een auto in de showroom dan voor eentje die u bestelt. Nog een voordeel is natuurlijk dat een auto uit voorraad meteen beschikbaar is…

Wachten op de saloncondities?

Korting krijgt u het hele jaar door, maar vooral tijdens de salonperiode kunt u goede deals sluiten. De merken pakken dan uit met scherpe prijzen en voordelige optiepakketten. Het autosalon van Brussel vindt jaarlijks in januari plaats, maar de ‘saloncondities’ lopen meestal door tot eind februari en zelfs begin maart.

Andere interessante links: Wat moet op de bestelbon van je nieuwe auto vermeld staan?

Ik heb getekend, maar heb me bedacht. Wat nu?

  • als u de bestelbon hebt getekend buiten de vestiging van de verkoper (op het salon, een beurs, enzovoort), dan hebt u volgens de Belgische wet 14 kalenderdagen de tijd om van uw koop af te zien. Die herroepingstermijn is onderworpen aan verschillende voorwaarden.
  • hebt u de auto in de showroom gekocht, dan is de bestelling bindend en kunt u ze enkel tegen betaling van een schadevergoeding ongedaan maken. Hoeveel die vergoeding bedraagt, is niet wettelijk geregeld, maar staat vermeld in de algemene voorwaarden van de verkoper.

Wat als de auto niet overeenstemt met de beschrijving op de bestelbon?

Als u bij de inontvangstname vaststelt dat de kenmerken van de auto niet overeenstemmen met degene vermeld op de bestelbon, dan kunt u de auto weigeren, of een schadevergoeding regelen met de verkoper. (raadpleeg hier de elementen die op de bestelbon moeten vermeld staan)

Wat als mijn autolening niet wordt goedgekeurd?

Als u op de bestelbon heeft laten vermelden dat de verkoop enkel doorgaat op voorwaarde dat uw autolening wordt goedgekeurd (opschortende voorwaarde), dan wordt de verkoop kosteloos ontbonden indien uw lening wordt geweigerd.

Wat als de leveringstermijn niet wordt gerespecteerd?

Met de aankoop van een nieuwe auto gaat een bijzondere juridische bescherming gepaard. Daarom moet de bestelbon onder meer de leveringsdatum (of leveringstermijn) vermelden.

De verkoper kan deze leveringstermijn of -datum met maximaal 25 procent verlengen c.q. verlaten, maar moet zijn klant daarvan op de hoogte brengen met een aangetekend schrijven.

De koper kan de verkoop ontbinden als de nieuwe, herziene leveringstermijn niet wordt gerespecteerd door de verkoper. Die moet in dat geval het voorschot binnen de acht dagen terugbetalen aan de koper.

De koper kan eveneens afzien van de verkoop als de verkoper hem niet met een aangetekende brief op de hoogte brengt van de verlengde leveringstermijn.

Nuttige links:

Voor vragen over het herroepingsrecht en de annulering van een verkoop kunt u terecht bij het Contact Center van de FOD Economie, op het nummer 0800/120.33 of per email.

Welke documenten moet u krijgen bij de levering?

De verkoper moet u de volgende documenten overhandigen:

  • de factuur (met daarop de kenmerken van de auto en de prijs)
  • het gelijkvormigheidsattest (dat bewijst dat de auto aan de technische voorschriften voldoet)
  • de aanvraag tot inschrijving van de auto (het ‘roze formulier’).

Hoe kunt uw auto inschrijven?

Na de aankoop moet u een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. De verzekeraar brengt een verzekeringsvignet aan op de aanvraag tot inschrijving en stuurt hem naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Het inschrijvingsbewijs is inbegrepen in de prijs van een nummerplaat (30 euro). Als u van auto verandert en uw plaat hergebruikt, dan betaalt u 26 euro.

Nuttige links:

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests