Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Volvo bevestigt komst elektrische Volvo EX60 en ES90

Geschreven door Frédéric Kevers op 05-09-2024

Hoewel ze hun EV-strategie moesten bijstellen, blijft Volvo inzetten op elektrische auto's. Naast de ES90 is het dan vooral uitkijken naar de nieuwe Volvo EX60, die het gamma in de loop van 2026 zou vervoegen.

Het plan om vanaf 2030 nog enkel elektrische auto's te verkopen, stopten ze noodgedwongen in de koelkast. Toch houdt Volvo vast aan zijn EV-modelplanning, want na de EX30 en de EX90 is het de beurt aan de ES90 - een Zweedse, wat minder extreme interpretatie van de Lotus Emeya, zeg maar. Die Volvo ES90 wordt officieel voorgesteld op 25 september 2025. 

Al kijken we vooral uit naar de nieuwe, in februari 2026 verwachte Volvo EX60. Dat wordt elektrische SUV die bouwt op het gloednieuwe SPA3-platform, een modulaire EV-basis waarop het gros van de toekomstige modellen zal komen te staan. Dat is een doorgedreven evolutie van de SPA2-onderbouw die de EX90 deelt met pakweg de Lotus Eletre en de Polestar 3.

Dat moduleerbare SPA3-platform zou geavanceerde softwaretoepassingen (voor bijvoorbeeld autonome rijfuncties) combineren met een hogere energie-efficiënte (van 85 naar 93%). De Volvo EX60 mag die nieuwe EV-architectuur als eerste gebruiken, maar het is de bedoeling dat zowat alle toekomste elektrische auto's van Volvo die basis gebruiken. En dat zou ook de ontwikkelings- en productiekosten moeten drukken.

Wat met de XC60?

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de EX90 de XC90 zou vervangen en dus ook dat de nieuwe EX60 de plaats van de huidige XC60 zou innemen. Maar dat oorspronkelijke idee heeft Volvo snel moeten laten varen, want de komende jaren blijft de verkoop van mildhybride en plug-inhybride modellen te belangrijk. Wellicht zal de elektrische Volvo EX60 gewoon naast de XC60 verkocht worden, zoals we dat nu ook zien bij de XC90/EX90.

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten