Veel medicijnen kunnen het besturen van een voertuig beïnvloeden, inclusief de voorgeschreven doses. Dat kan variëren van slaappillen tot hoestsiropen tot oogdruppels. En omdat er geen technische manier is om dit te screenen buiten een bloedproef, kan de politie de inname niet controleren van medicijnen die invloed hebben op het rijgedrag. Er moet dus vertrouwd worden op de verantwoordelijkheidszin van de bestuurder. Desondanks zijn die zich niet altijd bewust van de risico’s van autorijden onder invloed van hun medicijnen. Vias wil daarom een picogram op de verpakking van de medicijnen, zoals in Frankrijk en Nederland, die aangeeft hoe gevaarlijk het is om nog te rijden. Dat is duidelijker dan de waarschuwingen op de dosering.
Advies van arts en apotheker
Als u de tijd niet neemt om alle instructies op de bijsluiter te lezen, is er nog de rechtstreekse informatie van de arts of de apotheker. Vias geeft ook aan dat professionele chauffeurs hun dokter op de hoogte moeten brengen van hun beroepsactiviteit bij het voorschrijven van zulke medicijnen. Zo kunnen ze gewaarschuwd worden voor de risico’s of een aangepaste behandeling krijgen. Vooral omdat er talrijke geneesmiddelen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden: er zijn benzodiazepines (slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, anti-epileptica), analgetica (pijnstillers, codeïne), antidepressiva, antipsychotica, oogdruppels en antihistaminica (anti-allergiemedicijnen). Verschillende symptomen en bijwerkingen kunnen de rijvaardigheid gevaarlijk beïnvloeden: sufheid, slaperigheid, verminderde alertheid en aandacht, vertraagde reflexen, duizeligheid, verlies van evenwicht, wazig zicht, agitatie of agressie.
De risico’s
Naast de slaapverwekkende effecten hebben sommige medicijnen vergelijkbare effecten met het rijden met 0,5 tot 0,8 promille alcohol in het bloed. De hersenen en de aandacht worden daardoor aangetast, wat het risico op ongevallen 2 tot 10 keer groter maakt. Als de inname van medicinale stoffen bovendien gecombineerd wordt met alcohol is het gevaar zelfs 20 tot 200 keer groter! Het risico neemt ook toe bij het combineren van verschillende medicijnen, tijdelijk of chronisch. Goed om weten is dat “het rijden in een toestand vergelijkbaar met dronkenschap ten gevolge van het gebruik van drugs” strafbaar is met een boete van 1600 tot 16.000 euro en het intrekken van het rijbewijs voor 1 maand tot 5 jaar of zelfs definitief.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!