Certificeringsorganisatie Dekra en het Duitse magazine Auto Bild hebben een crashtest georganiseerd met een snelheid van 80 km/h tegen een goed verankerde paal, die een boom moest voorstellen. Een Opel Mokka werd als proefkonijn ten tonele gevoerd. De compacte SUV kon de oefening maar moeilijk smaken, ondanks de vijf sterren die hij van EuroNCAP toebedeeld kreeg. De 16 km/h verschil en de aard van het obstakel laten voor de inzittenden niets aan het toeval over. Ook al konden de stijlen de klap voldoende weerstaan, in die mate dat hulpdiensten de deuren nog kunnen openen om gewonden te bevrijden. De testers hadden de koffer bovendien volgeladen met een zak met grind en een bak met flessen. Door de schok hebben de projectielen de bevestigingen van de achterste stoelen laten loskomen.
64 km/h
EuroNCAP laat sinds 1997 voertuigen een crashtest ondergaan met een snelheid van 64 km/h tegen een vervormbaar obstakel. Een snelheid die destijds als 'overdreven' aanzien werd door de constructeurs. Weinig modellen kwamen er echter goed vanaf. Momenteel is het zover gekomen dat een frontale botsingen met 64 km/h over het algemeen goed afloopt. Wat betekent dat de inzittende een reële kans hebben om de klap te overleven. De snelheid van 64 km/h is niet onbeduidend. Ze komt namelijk overeen met de maximale impactsnelheid in meer dan 90 procent van de werkelijke botsingen, die over het algemeen voorafgegaan worden door een remactie. De vertraging met die snelheid is bovendien in principe verdraagbaar door personen in goede gezondheid. Bij een hogere snelheid zijn de ondergane krachten van die aard dat ze het risico op interne verwondingen en bloedingen verhogen doordat organen tegen de buikwand geworpen worden.
Moraal van het verhaal
Dat een voertuig er bij een crashtests met een snelheid van 80 km/h niets van bakt, is dus niet verbazend. Temeer omdat de kracht van de klap alleen al de dood van alle inzittenden tot gevolg kan hebben. Maar dat betekent echter niet dat alle ongevallen met 80 km/h dodelijk zullen zijn. Dat zal afhangen van de absorptiekracht van het obstakel, de botsingshoek, de fysieke toestand van de passagiers, de goede werking van de veiligheidsgordel en de airbags, enzovoort. De crashtest toont eens te meer de fysieke limieten aan van voertuigen en van het menselijke lichaam. Ook al zou een voertuig van 1997 ongetwijfeld nog een onrustwekkender resultaat gegeven hebben.
Boodschap aan de overheden
De test zou ook de overheden onder druk moeten zetten om systematisch vervormbare barrières te plaatsen voor bomen of 'onvervormbare' palen. Helaas komen we langs onze wegen nog te vaak lanen en wegen tegen met bomen zonder vangrails en signalisaties op de middenberm of langs de kant van de weg die bijzonder goed bevestigd lijken te zijn, zonder te weten of ze bij de eerste botsing zullen plooien om een gevaarlijke situatie te vermijden. Dat verklaart ongetwijfeld waarom beheerders geneigd zijn om op meer plaatsen een snelheidsbeperking van 70 km/h in te gaan stellen ...
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!