Het concept
Deze vijfde generatie van de Type R is gebaseerd op de tiende generatie van de Honda Civic. In zijn nog steeds erg… Japanse stijl won de middenklasser – waarvan sinds de eerste al meer dan 20 miljoen exemplaren zijn verkocht – fors aan spiermassa: 16 centimeter langer en 3 centimeter breder, maar wel 2 centimeter lager. De nieuwe Civic oogt dus veel sportiever en moest dus enkel nog wachten op zijn 2.0-turbomotor om weer aan de slag te kunnen in het erg besloten clubje van de wilde voorwielaandrijvers. Vandaag is het zo ver met deze Type R, die performanter en completer is dan ooit tevoren…
- Beter compromis comfort-weggedrag
- Heerlijke motor, prestaties op hoog niveau
- Rijhouding, zorg voor bedieningselementen
- Erg (heel erg) radicale look
- Wat bescheiden uitlaatklank (vooral gezien de look)
- Ergonomie multimediasysteem
Wat er verandert
Bij Honda zijn ze formeel: alle spoilers en andere stroomlijnaddenda zijn er om functionele redenen. Van de kofferspoiler die volledig werd herwerkt voor nog meer neerwaartse druk bij hoge snelheden – ongeveer 30 kilo bij 200 km/h – over de snorharen in de bumper die de turbulenties moeten verminderen tot de nieuwe luchtinlaat in de motorkap of de beklede wagenbodem, alles is er om te maken dat de Type R de lucht zuiver doorklieft en tegelijk aan de grond gekleefd blijft. Zoals voordien bevestigen de Japanse ingenieur dat hun auto de enige is in zijn segment die echt een grondeffect opwekt… Of toch een beetje. We kunnen hen helaas enkel op hun woord geloven. Qua chassis profiteert de Type R uiteraard van de evoluties van de ‘standaard’-versie en ruilt hij dus zijn torsiestang achteraan in voor een meerarmige as. Vooraan krijgen de McPherson-veerpoten nieuwe armen in aluminium, terwijl de anders opgestelde naafdragers koppelreacties in het stuur moeten verminderen. Technisch gezien ontwikkelt de 2.0-turbomotor voortaan 320 pk bij 6.500 o/m, of 10 pk meer dan voordien. Dat is deels te danken aan de nieuwe uitlaatlijn met drie pijpen. De manuele zesversnellingsbak is ook overgenomen en wordt nog steeds gecombineerd met een mechanisch sperdifferentieel van GKN, dat wordt ondersteund door het Agile Handling Assist, een elektronisch systeem dat een giermoment kan creëren bij het aansnijden van een bocht via gerichte remingrepen op het binnenste voorwiel. Zoals voordien kan de Civic Type R tot slot nog rekenen op een standaard adaptieve ophanging met drie programma’s: Sport, R+ (voor op circuit) en Comfort, wat nieuw is.
Hoe rijdt hij?
Met zijn lagere zwaartepunt (ongeveer 15 millimeter) en meer naar achteren geconcentreerde gewicht (62,5 procent van het gewicht ligt op de neus, tegenover 65 procent voordien) heeft de Civic Type R alles in huis om uit te blinken op het asfalt. We hebben hier nog steeds te maken met een sportieveling die veel kans maakt om stof te doen opwaaien en alle bochten te verslinden die hem worden voorgeschoteld. Op de Lausitzring in het oosten van Duitsland waar we deze eerste test konden uitvoeren liet de wildste Civic zich mennen als een echt speeltje… Maar wel een speeltje met 320 pk, waarmee hij van 0 naar 100 km/h kan optrekken in 5,7 seconden en meer dan 270 km/h kan halen op de Autobahn, terwijl hij zich toch met de vingertippen laat besturen. Alle eer daarvoor gaat naar de ingenieurs om de kwaliteit van de feedback en de precisie van de bedieningselementen (stuur, remmen, versnellingsbak,…) die het werk sterk vergemakkelijken. In krappe bochten is de Type R wat van zijn snedige karakter verloren, ongetwijfeld als gevolg van de langere wielbasis (+ 9,5 centimeter) voor meer comfort aan boord en meer stabiliteit. Bij krachtig vertragen daarentegen is de auto veel neutraler geworden, met een chassis dat stabiel blijft en dat de bestuurder niet langer aan het zweten brengt. De Sport-stand, die standaard actief is, biedt al een koetswerkondersteuning en motorrespons op erg hoog niveau. R+ is er om prestaties te garanderen op glad asfalt of op een circuit. De nieuwe comfortstand ten slotte maakt de ophanging en de bedieningselementen duidelijk soepeler, waardoor deze Type R duidelijk aangenamer wordt in dagelijks verkeer of op langere trajecten. Een echte sportieveling die toch op vraag comfortabel kan zijn, wat een droom…
Budget & uitrusting
Zoals zo vaak verandert de prijs samen met de auto. Reken voortaan op 36.200 euro (1.700 euro meer dan voordien) voor een ‘basisversie’ en 39.000 euro voor een versie met het Pack GT (navigatie, parkeersensoren, spoorassistent en dodehoekwaarschuwing). Daar mag je in Brussel en Wallonië uiteraard nog forse belastingen aan toevoegen (BIV van 4.957 euro, 413,95 euro verkeersbelasting en 375 euro CO2-malus in Wallonië), die in Vlaanderen iets lager uitvallen (1.263,19 euro BIV en 418,91 euro verkeersbelasting). Voor het brandstofbudget ga je beter uit van een dikke 10 l/100 km dan de beloofde 7,7 l/100 km.
Concurrentie
Met zijn 320 pk in de neus is de Civic Type R de krachtigste voorwielaandrijver op de markt. In afwachting van de nakende Hyundai i30 N en Renault Mégane RS wordt de Japanner voorlopig enkel lastiggevallen door de Peugeot 308 GTi 270, die minder krachtig is en duurder. Voor een echt vergelijkbaar prestatiepeil moet je het dus bij de vierwielaandrijvers gaan zoeken, zoals de Ford Focus RS, Audi S3 of Mercedes-AMG A45… Maar dat is een heel ander budget.
Ons verdict
Liefhebbers van sterke sensaties en scherp stuurwerk op circuit zullen nog altijd vallen voor deze nieuwe Civic Type R. Maar het echt goede nieuws is dat wie hem ook graag wil inzetten voor dagelijks vervoer niet langer verplicht is om zijn nieren thuis te laten om ervan te kunnen genieten. De Type R werd zoals verwacht performanter, maar werd ook op alle andere vlak beter. Op die manier kan hij nog een paar jaar schitteren in zijn bijna exclusieve rol op de markt van de sportievelingen.
In dit artikel : Honda, Honda Civic
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!