Eerst even de puntjes op de i zetten: op de neus na is er bitter weinig Toyota aan de Proace City Verso. Deze ludospace of ‘bestelbreak’ is het resultaat van een deal tussen de Japanse nummer één en de Stellantis-groep, en als dusdanig een kloon van modellen als de Citroën Berlingo, Fiat Doblo, Opel Combo en Peugeot Rifter. Met dat verschil dat terwijl de Stellantis-merken de benzine- en dieselvarianten lange tijd geschrapt hebben (of dat nog altijd doen in het geval van Peugeot) ten voordele van de elektrische uitvoering, Toyota de Proace City Verso altijd is blijven aanbieden met die (Franse) verbrandingsmotoren. Aan benzinezijde gaat het dan om deze 1.2-driecilinder-turbo van 110 pk.
Design, koetswerk en afmetingen Toyota Proace City Verso (2025)
De legergroene kleur van ons exemplaar (Backpacker Chaki heet die tint) doet de nieuwe neus voor het modeljaar 2025 van de Toyota Proace City Verso nog beter tot zijn recht komen. Smaken verschillen, maar de combinatie van de gesloten grille en rankere ledkoplampen trekt het geheel in elk geval flink strakker. Daarnaast is de Proace City Verso er nog altijd in twee formaten (kort of lang, respectievelijk 4,40 en 4,75 meter lang) en met vijf of zeven zitplaatsen.
Anders dan bij sommige van zijn Stellantis-neven beschikt de Toyota Proace City Verso altijd over twee schuifdeuren. En als er niet genoeg plek achter de auto is om de hele achterklep naar boven te zwaaien, dan kan ook de achterruit nog afzonderlijk worden geopend (niet op de basisversie Shuttle). .
Binnenruimte en koffer Toyota Proace City Verso (2025)
Hou je het bij vijf zitplaatsen voor je Toyota Proace City Verso, dan hou je achter de achterbank nog een koffer over die varieert van bijzonder ruim (in de korte versie) tot ronduit gigantisch (in de lange variant). Toch nog meer bagageruimte nodig? Dan laat de achterbank – rug én zitting – zich moeiteloos in de vloer wegklappen, waardoor je een mooi vlakke vloer verkrijgt. Moet je lange voorwerpen vervoeren, dan kun je (behalve in de basisversie) bovendien ook de passagiersstoel voorin nog neerklappen. Dat is en blijft een van de sterke punten van zo’n ludospace: in een handomdraai verandert hij van gezinsvervoer tot ruime bestelwagen. Superhandig voor doe-het-zelvers of sportievelingen…
Daar betaal je wel een prijs voor: het dashboard is één groot en somber geheel van donkere kunststoffen, met hier en daar ook harde en blinkende soorten, die niet altijd even naadloos op elkaar zijn afgestemd. Wat echter vooral opvalt – in positieve zin dan – is de enorme indruk van ruimte, en de verhoogde zithouding. Het zicht rondom is door de grote glasoppervlakken trouwens uitstekend. De stoelen zelf zien er rudimentair uit, maar zitten best oké, en zijn in ons geval zelfs voorzien van een verstelbare armsteun.
Kenmerken en prestaties Toyota Proace City Verso (2025)
De beschikbare motoren in de Toyota Proace City Verso komen allemaal uit de Stellantis-stal. Aan benzinezijde gaat het om een 1.2-turbo van 110 pk, enkel beschikbaar met handgeschakelde zesbak. Inderdaad, we hebben het hier over de veelbesproken 1.2 Puretech van PSA, zij het wel in zijn jongste evolutie, die bedrijfszekerder belooft te zijn. Bovendien geniet deze driecilinder in deze Proace City Verso net zo goed van de typische Toyota-waarborg van 10 jaar of 185.000 kilometer.
Daarnaast kun je de Proace City Verso ook nog bestellen met de 1.5-turbodiesel van Stellantis, in een versie met 100 pk (manueel) of met 130 pk (altijd met achttrapsautomaat). En ook de Toyota bestaat in een volledig elektrische versie, maar daaraan kleeft voor particulieren een ronduit ontmoedigende prijskaartje.
Prestaties doen er voor dit soort auto’s uiteraard minder toe, maar weet dat de Proace City Verso 1.2 110 officieel in 11 seconden naar 100 km/u spurt en doorgaat tot een top van 174 km/u. Het voornaamste is dat deze benzine-versie ondanks zijn bescheiden longinhoud deze bestelbreak in de praktijk voldoende vlot houdt om met het verkeer mee te kunnen, zelfs op de snelweg. Hij mag dan al een kwalijke reputatie genieten, zo’n Puretech blijft toch een levendige en aangename metgezel.
Rijgedrag en comfort Toyota Proace City Verso (2025)
Laat je niet misleiden door zijn bestelwagengenen: de Proace City Verso rijdt verrassend comfortabel. En nog straffer in zo’n rijdende klankkast: in een aangename stilte. Tot 120 km/u blijven de inzittenden opvallend goed gespaard van wind-, rij- en stroomlijngeluiden, terwijl ook de driepitter zich op de achtergrond houdt.
Uiteraard nodigt zo’n Proace City Verso niet meteen uit om er het beest mee te gaan uihangen, maar met zijn brede sporen en gedegen ophanging is hij zeker niet vies van wat bochtenwerk.
Prijs Toyota Proace City Verso (2025)
Goedkoop is zo’n Proace City Verso niet: reken op 28.230 euro voor de benzineversie in het basisniveau Shuttle. De diesel kost 1.000 euro extra; voor de elektrische versie spreken we al meteen over 42.000 euro en meer. Het aantal opties is beperkt, maar een lederbekleding is wel mogelijk. De kleine driecilinder moet natuurlijk hard werken in deze grote en hoge ludospace, waardoor je qua verbruik al snel in de buurt van 7 à 8 liter uitkomt. Daarmee doe je met een volle tank zowat 600 kilometer.
Conclusie Toyota Proace City Verso (2025)
De Toyota Proace City Verso is praktischer dan een SUV of een break ooit zal zijn. Of het nu is om mensen te vervoeren of bagage, aan ruimte heeft deze ludospace nooit ofte nimmer een gebrek. En als kers op de taart rijdt hij nog eens prettig ook, zelfs met deze instapbenzinemotor. Ja, de jongste jaren zijn de prijzen voor dit soort auto’s sterk gestegen, maar absoluut gezien blijven ze aantrekkelijk.
In dit artikel : Toyota, Toyota Proace city verso

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!