De ID.Buzz wist nog niet echt te bekoren. Te duur. Maar ook niet praktisch genoeg. Als in: geen zevenzitter. Terwijl dat hoofdzakelijk de reden is waarom je überhaupt zou investeren in een elektrische Mutlivan-variant. Toch? Een euvel waar Volkswagen nu een mouw aan heeft gepast met deze ID.Buzz LWB.
Een verlengde variant die ineens een nieuw batterijpakket krijgt ingepland, terwijl het ding evenzeer zijn geluk mag gaan beproeven over de plas. Waarmee het VW-busje eindelijk zijn langverwachte retour maakt naar de VS (en Canada) alwaar de verstokte hippies al meer dan 20 jaar reikhalzend uit zitten kijken naar een opvolger voor wijlen de T4.
Concept ID.Buzz LWB
25 centimeter kwam erbij tussen de wielen, waardoor de ID.Buzz als LWB nu 4,96 meter meet in de lengte. Een strekoefening met als belangrijkste gevolgen meer plek voor cellen en passagiers. Om met dat laatste te beginnen: achteraan is nu plaats voor een derde zitrij waardoor de ID.Buzz - eindelijk! - ingezet kan worden als zevenzitter. Heb je dat aantal zitplekken, dan betekent dat dat je hebt geopteerd voor de driezitsbank op de tweede rij.
Een standaard zitoptie die je evenwel gratis om kan laten zetten naar een 2+2+2-configuratie. Met een extra armsteun voor de captain seats die de achterbank dan vervangen.
Ga je voor de zeszitsvariant, dan moet je je wel de vraag stellen of het dan nog zin heeft te upgraden naar de LWB? De korte(re) ID.Buzz kan je voortaan namelijk ook krijgen met zes plekken. Zij het dus met een kleinere koffer, terwijl je het ook moet stellen zonder de 19 centimeter langere schuifdeuren en die hun zijruitjes of het gigantische, elektrochromatisch te verduisteren panoramadak van 1,5 m².
Terug dan naar de koffer. In de LWB zetel je daar probleemloos een stel volwassenen. Zonder dat die eerst stage moeten lopen bij het circus. De tweede rij schuift namelijk bijzonder ver naar voor, waardoor instappen richting koffer verbazend vlot geschiedt. Zelfs als je op de achterbank wat water bij de wijn moet doen - lees: iets verder naar voor moet schuiven - blijft er altijd voldoende hoofd- en beenruimte over. Iets wat niet gezegd kan worden over de bagagecapaciteit. Met alle plekken in gebruik rest er je nog 306 liter.
Klap je de kofferzetels neer, dan groeit dat stouwvolume naar een dan best royale 1.340 liter. Wil je dat ook kunnen koppelen aan een vlakke vloer - zonder de achterste rij te verwijderen - dan dien je wel dat opstapplankje achterin te laten staan (als dat tenminste is voorzien). Wel zo handig is dat je daaronder je laadkabel kan schuiven, idealiter in de opvangbakjes die VW daarvoor heeft uitgewerkt.
Raakt het toch allemaal niet in de ID.Buzz, weet dan dat je tot een ton aan de uitklappende trekhaak mag hangen. Een bruggetje dat ons naadloos brengt naar de achilleshiel van deze LWB. Met een leeggewicht van 2,7 ton mag je nog een goeie 600 kilo laden vooraleer deze Volkswagen aan zijn limiet zit. Keren we even terug naar de volwassenen van daarnet, dan zijn die dus best niet van het al te potige type...
Rijgedrag ID.Buzz LWB
Een hoog leeggewicht dat de VW te danken heeft aan zijn grotere batterij. Door die bijkomende centimeters tussen de wielen, past er eveneens een extra module in het batterijpakket. Daardoor stijgt de nuttige capaciteit naar 86 kWh (ten opzichte van 79 kWh voor de korte ID.Buzz). Dixit de WLTP zou dat je actieradius tot 473 kilometer moeten rekken. Afstand die je ook vlotter af zou moeten leggen. De ID.Buzz-en - zowel de LWB als de gewone - nemen immers de meer efficiënte Bosch APP 550-elektromotor over die VW onlangs liet debuteren in de ID.7 (en ondertussen ook tussen de achterwielen heeft zitten van de ID.3, ID.4 en ID.5).
Zijn die cellen leeg, dan tank je ze aan de snellader nu met een maximum van 200 kW (tegenover 185 kW voor de 79 kWh-batterij). Op wisselstroom blijft dat de gekende 11 kW (driefasig).
Met 286 pk en 560 Nm heb je eveneens meer oempf onder je rechtervoet. Tot voor kort was dat immers 'maar' 204 pk en 310 Nm. Dat maakt niet alleen dat de ID.Buzz LWB vlotter richting 100 km/u sjeest (7,9 seconden), maar evenzeer dat die voortgang langer wordt aangehouden (topsnelheid nu 160 km/u in plaats van 145 km/u).
Niet dat het er veel toe doet. Hoewel deze loebas door zijn lage zwaartepunt vrij vlot de bocht rondt, word je er toch vrij snel attent op gemaakt dat je voor het betere gooi en smijtwerk elders in de VW-cataloog moet zijn. Piano is dan ook een gepastere modus operandi. Gecombineerd met een modale velgenmaat. De ID.Buzz rolt namelijk nogal ferm gedempt van de band. Een euvel waar je enkel via een iets hogere bandwang soelaas aan kan bieden.
Verdict ID.Buzz LWB
De langere wielbasis - en de zevenzitsoptie die die met zich meebrengt - heeft van de ID.Buzz LWB inderdaad een écht busje gemaakt. Waardoor ook onze sympathie een ferme boost kreeg. Een roze bril die je zeker zal kunnen gebruiken als de verkoper je de eindfactuur onder de neus schuift. Voor die extra rij vraagt Volkswagen namelijk minstens 61.710 euro. Of 5.808 euro meer dan een gelijkgemotoriseerde 'korte' ID.Buzz.
Een bedrag dat je niet alleen moeiteloos een paar duizend euro omhoog trekt als je je ook laaft aan de verschillende opties (ons testmodel passeerde zelfs de 86.000 euro), maar dat eveneens nog altijd gepaard komt met een hoop harde plastics. Of hoe ook flower power duidelijk zijn prijs heeft...
In dit artikel : Volkswagen, Volkswagen Id.Buzz
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!