Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Korte tests / Skoda Enyaq iV 80x (2022) – steun aan het front

Geschreven door Kevin Kersemans op

Na de zuiver achterwielaangedreven versies en in afwachting van de RS is de elektrische Skoda Enyaq iV nu ook te krijgen als 80x. Wat vindt AutoGids van deze vierwielaangedreven variant?

Prijs
NB

Concept

Net als andere volledig elektrische modellen van de Volkswagen-groep rust de Skoda Enyaq iV op het MEB-platform. Logisch dus dat er heel wat gelijkenissen zijn tussen de verschillende versies van modellen als de Audi Q4 e-Tron, de Volkswagens ID3 en ID.4 en deze Skoda. De Enyaq iV werd geïntroduceerd als 60 en 80, allebei met een (synchrone) elektromotor op de achteras en dus achterwielaandrijving. De afgeronde getallen verwijzen in dit geval naar de capaciteit van de batterij – 58 kWh netto in het eerste geval, 77 in het tweede, net als respectievelijk bij de ID.3 en de ID.4.

Sinds kort is de Skoda Enyaq iV dus ook te krijgen met een x achter de 80. Daaruit valt af te leiden dat die gebruikmaakt van dezelfde batterij als de 80 ‘tout court’, maar dat hij kan ook kan rekenen op vierwielaandrijving. Niet via een aandrijfas tussen de twee wieltreinen zoals bij een auto met verbrandingsmotor natuurlijk, maar met behulp van een tweede elektromotor op de vooras (van het asynchrone type). Dat levert een totaal vermogen en koppel op van 265 pk en 425 Nm, tegenover 204 pk en 310 Nm voor de gewone 80. Beide versies van de Enyaq zijn qua aandrijfgeheel dus te vergelijken met de versies 40 en 45 Quattro van de Audi Q4 e-Tron. Merk trouwens op dat ook de 299 pk sterke Q4 e-Tron 50 Quattro (en de Volkswagen ID.4 GTX) binnenkort nog een Tsjechisch neefje krijgt in de vorm van de Enyaq iV RS.

In afwachting kan de rest van het Enyaq iV-gamma sinds kort ook besteld worden in Sportline-uitvoering, met een sportonderstel dat vooraan 15 en achteraan 10 millimeter lager ligt (dat is trouwens ook als optie te krijgen op de niet-Sportlines, voor 230 euro). Voor de rest hebben deze sportievere versies recht op zwarte koetswerkaccenten, velgen van minstens 20 duim (tegenover 19 anders) en natuurlijk ook wat sportieve toetsen in het interieur. Onze testauto was geen Sportline, maar wel rijkelijk aangekleed met packs en opties, die de basisprijs van 50.820 euro opdreven tot een totaal prijskaartje van maar liefst 67.480 euro – ja hoor, we hebben het hier over een Skoda!

De tijd dat de Tsjechische VW-dochter zich profileerde als het alternatief voor nuchtere autokopers, ligt duidelijk achter ons, getuige ook het ‘Chrystal Face’ dat deel uitmaakt van het Pack Light & View Plus waarmee onze testauto was uitgerust. Dat bestaat uit 130 leds die verwerkt zitten in het ‘radiatorrooster’ (dat achter een transparante wand van kunststof zit). De grille is dus verlicht wanneer de dimlichten ingeschakeld zijn, maar bij het vergrendelen en ontgrendelen van de auto wordt deze geheel overbodige verlichting ook ‘dynamisch’, waardoor, aldus Skoda, “een aantrekkelijk schouwspel ontstaat”.

Test Skoda Enyaq iV 80x

Rijgedrag

Nu goed, wanneer je in de auto zit, hoef je natuurlijk niet op dat verlichte traliewerk zitten te kijken, en geniet je integendeel van een interieur dat een pak verfrissender oogt dan dat van de ID.3 en ID.4. Het kleine schermpje achter het stuur verbaast in eerste instantie, maar went snel, terwijl ook de ergonomie veel beter is dan dat van de genoemde Volkswagens. Maar goed, dat geldt natuurlijk voor alle Enyaq iV’s. Het grote verschil tussen de 80 en de 80x merk je natuurlijk vooral tijdens het rijden. Met zijn bijkomende elektromotor is deze vierwielaangedreven versie natuurlijk nog zwaarder (minstens 2.193 tegenover minstens 2.170 kilo), maar daar voel je in de praktijk niet veel van.

Wel merkbaar is dat de 80x minder last heeft van onderstuur. Ja, de 80 is dan wel een achterwielaandrijver, maar door de ‘veilige’ chassisafstelling heeft het hoge gewicht eerder de neiging om in bochten de neus naar buiten dan naar binnen te duwen. De volledig elektronische regeling lijkt de vierwielaangedreven 80x op dat vlak efficiënter te maken. Bovendien is de trekkracht, die in de gewone 80 al uitstekend is, hier werkelijk onberispelijk, of je nu op droog of op nat wegdek rijdt.  En met zijn 61 pk extra zet de 80x natuurlijk ook straffere acceleraties en hernemingen neer. Zo trekt hij in 6,9 seconden op van 0 tot 100 km/u (in plaats van 8,5) – de topsnelheid blijft echter elektronisch begrensd op 160 km/u.

Uiteraard heeft dat alles wel een minder gunstige invloed op het rijbereik. Met dezelfde batterij geraakt de 80x volgens WLTP zo’n 45 kilometer minder ver dan de gewone 80. Het normverbruik ligt immers logischerwijs een tikkeltje hoger (minstens 17,3 in plaats van 15,9 kWh/100 km, afhankelijk van de uitrusting en de wielen). Wij noteerden tijdens onze testweek een gemiddelde van 24,5 kWh/100 km, 2,4 kWh meer dus dan wat onze testrijder van dienst haalde met de Enyaq iV 80 – waarbij we wel dienen te nuanceren dat die laatste in de zomer werd getest en dat onze 80x bovendien op winterbanden stond.

Goed nieuws echter wat het laden betreft: terwijl de Enyaq iV ten tijde van onze test van de 80-versie maximaal met 50 kW gelijkstroom kon worden opgeladen, is dat nu 125 kW. Aan een snellader met dat vermogen zou de batterij zo in 38 minuten tot 80 procent moeten kunnen worden opgeladen. Aan 11 kW wisselstroom (wallbox) neemt een volledige oplaadbeurt ongeveer 7,5 uur in beslag. Sneu is wel dat je nog altijd 745 euro moet bijbetalen voor een laadkabel die je kunt aansluiten op een gewoon huishoudelijk stopcontact.

Nog iets waar je je bij moet neerleggen als je kiest voor de vierwielaangedreven versie: die heeft 0,6 meter extra nodig om rechtsomkeer te maken (11,5 tegenover 10,9 meter). Aan rijcomfort hoef je gelukkig niets in te boeten, want zelfs met de 21-duimwielen van onze testauto zat dat met dank aan de adaptieve schokdemping wel snor, op wat droge reacties op korte oneffenheden na.

Test 2022 Skoda Enyaq iV 80x

Verdict

De meerprijs voor de bijkomende motor op de vooras bedraagt 2.500 euro. Geen klein bedrag, maar procentueel gezien valt het wel mee. Best wat geld voor gezinnen (ooit het kernpubliek van Skoda), boven op de 48.320 euro die de Skoda Enyaq iV 80 al kost. Binnen een bedrijfswagencontext zijn die bedragen echter al iets beter te verteren, en in ieder geval biedt de 80x voldoende argumenten om zijn meerprijs te rechtvaardigen. Een echte must zouden we hem echter niet noemen.

Bekijk ook onze video van de Skoda Enyaq iV

 

  • Compromis comfort-weggedrag
  • Ruim en functioneel interieur
  • Ergonomie, Simply Clever-aspecten
  • Hoog gewicht
  • Dure Skoda
  • Laadkabel voor huishoudelijk stopcontact niet standaard

Verwante testen

In dit artikel : Skoda, Skoda Enyaq

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker