De Civic van vandaag lijkt in niets meer op het autootje dat in 1972 jaar geleden debuteerde. We gebruiken bewust het verkleinwoord, want in die vijftig jaar is de Civic net iets meer dan een meter langer geworden, groeide zijn wielbasis met een dikke halve meter en kwam hij maar eventjes 877 kilogram bij: 1.517 kilogram nu tegenover 640 toen. Een groei die ook om steeds krachtiger motoren vroeg. Zo volstaat de 60 pk van de oorspronkelijk 1.169 cc metende viercilinder al lang niet meer en vinden we vandaag onder de motorkap een 1.993 cc grote vierpitter met een – aangezien het een hybride is – systeemvermogen van 184 pk.
Koetswerk en afmetingen
Samen met de auto evolueerde ook het design van de Honda Civic, een evolutie die we tijdens de voorstelling van de elfde generatie konden herbeleven op een ruimte vullende ‘wall of fame’ waarop de Japanse constructeur door middel van tekeningen vanaf de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat de verschillende generaties de revue liet passeren.
Al vroegen we ons hier en daar wel even af of het niet eerder een ‘wall of shame’ was. Om maar te zeggen dat Honda qua designtaal vaker van richting veranderde dan de windhaan op de kerktoren. En dat elke keer dat de designers uit de band sprongen, dat nadien moest worden gecompenseerd met een dosis ‘doordeweeksheid’.
Een geschiedenis die zich ook nu herhaalt. Vergeleken met zijn eerder, laten we zeggen uitbundige voorganger, gaat deze Honda Civic de klassieke toer op. Generatie 11 is strakker gelijnd en kreeg dankzij zijn gewijzigde proporties een stoerdere uitstraling. Zo groeide de wielbasis met 35 millimeter, terwijl de overhang achteraan met 20 millimeter kromp. Vooraan werden de dakstijlen 50 millimeter naar achteren geschoven en werd de motorkap ter hoogte van de voorruit met 25 millimeter verlaagd. Dat gebeurde ook met de deurlijnen, waardoor de Civic ondanks de verlaagde daklijn toch een groot glasoppervlak overhoudt.
Interieur en kofferruimte
Binnen in de nieuwe Honda Civic ligt het accent op ruimte, comfort en overzicht. Onder het motto “man maximum, machine minimum” pakt de elfde generatie uit met een klassiek, rustgevend interieur met een boordplank die je met een beetje slechte wil ouderwets of botweg verouderd zou kunnen noemen.
Maar al gauw heb je in de smiezen dat schijn bedriegt. Dit is de eerste Honda Civic met een volledig digitaal instrumentenpaneel: een 10,2 duim groot, goed afleesbaar scherm. Voor het infotainmentsysteem word je verwezen naar het centrale aanraakexemplaar van 9 duim, dat dankzij een combinatie van klassieke knoppen en schermbediening bijzonder intuïtief te manipuleren is. Indien nodig is er ook spraakbediening, wat het gevaar op afleiding minimaliseert.
Om het comfort in de nieuwe Civic te vergroten, doen de nieuwe, sterk verbeterde stoelen hun duit in het zakje. Dankzij een betere ondersteuning van vooral het onderlichaam zitten de ‘lichaamstabiliserende’ stoelen, zoals Honda ze noemt, uitstekend. Helaas kunnen dit en de ruimschoots voor handen zijnde binnenruimte niet verdoezelen dat de materiaalkeuze, waarbij de voorkeur werd gegeven aan hardere plasticsoorten, de sfeer aan boord een beetje ondermijnt. Daarom houden we het qua omschrijving liefst bij een droog ‘degelijk’.
En veilig, want de Civic is onder andere standaard uitgerust met elf airbags, waaronder exemplaren voor de knieën van de bestuurder en die van de voorste passagier. Honda houdt het niet bij het monteren van extra plofkussens; de nieuwe Civic beschikt ook over verbeterde Honda Sensing-veiligheidstechnologie. Vooraan zit een camera met een tot 100 graden vergroot zicht en een verbeterde herkenningstechnologie om objecten beter en sneller te detecteren.
Andere verbeteringen zijn de acht sonarsensoren (vier voor- en vier achteraan), die niet-metalen voorwerpen nauwkeuriger detecteren dan de vorige radar, en de dodehoekdetectie, waarvan het bereik is vergroot van 3 tot 25 meter. En de Honda Civic is voortaan ook uitgerust met een fileassistent en een automatische grote lichten.
Specificaties en prestaties
De nieuwe Honda Civic neemt het aandrijfconcept van de Jazz en de HR-V e:HEV over, zijnde een combinatie van een atmosferische verbrandingsmotor en twee elektromotoren – een starter-alternator en een aandrijfmotor. De kritiek dat de verdienstelijke HR-V qua prestaties wat bleekjes uit de hoek kwam, wordt in de Civic gecounterd met een krachtigere benzinemotor, wat een aandrijflijn oplevert met een systeemvermogen van 184 pk en 315 Nm. Een combinatie die de compacte middenklasser in 7,8 seconden van 0 naar 100 km/u moet sleuren en tegelijk een WLTP-verbruik van 4,7 l/100 km en een CO2-normuitstoot van 108 g/km belooft. Dat lijkt in deze tijden van steeds verregaandere hybridisering veel, maar het gaat hier dus niet om een plug-inhybride.
De Honda Civic e:HEV voorziet drie aandrijfmodi, waartussen de auto op aangeven van de elektronische sturing volledig autonoom switcht. In een stedelijke omgeving is de elektrische aandrijving van dienst. Wanneer het sneller moet, is er de hybridemodus, waarin de aandrijving gebeurt via de grote elektromotor en de benzinemotor die via de starter-alternator voor het elektrisch vermogen zorgt. Eenmaal aan een constante snelheid wordt overgeschakeld op ‘engine drive’, waarin de verbrandingsmotor van het Atkinson-type met een thermische efficiëntie van 41 procent de honneurs waarneemt om, wanneer extra vermogen nodig is, elektrisch te worden bijgestaan.
De overbrenging gebeurt via een e-CVT-transmissie, waar beide elektrische motoren in geïntegreerd zitten. Een transmissie die naadloos tussen de drie aandrijfmodi schakelt en opnieuw geen tussenkomst van de bestuurder vraagt. Het enige wat die kan doen, is via peddels achter het stuur het niveau van energierecuperatie regelen.
Rijgedrag
Over de werking van het hybride aandrijfgeheel geen kwaad woord. Fluisterzacht wanneer er elektrisch wordt gereden en pittig wanneer je de Honda Civic e:HEV op zijn staart trapt. De vier rijmodi – Normal, Eco, Sport en Individual – hebben zoals gezegd geen invloed op de werking van het aandrijfgeheel, wel op de respons van het gaspedaal. Het minste wat je van de verbrandingsmotor kunt zeggen, is dat hij bijzonder discreet is. Een stijvere krukas en een secundaire balansas zorgen voor een trillingvrije loop en in Sport-modus wordt het geluid dankzij de Active Sound Control geoptimaliseerd, gelukkig zonder te artificieel te gaan klinken.
Maar waar het bij een hybride als deze vooral op aankomt, is zijn dorst. Zoals eerder vermeld belooft Honda een gemiddeld verbruik van 4,7 l/100 km. Over het 155 kilometer lange, bergachtige testparcours noteerden we een testgemiddelde van 4,8 l/100 km met uitschieters van 3,6 in de Eco-stand en 5,5 in de sportmodus. Daarbij is het goed om weten dat we bij het bereiken van dat laatste cijfer vooral genoten hebben van het sportieve rijplezier dat deze Honda Civic biedt. Als e:HEV is de Civic allesbehalve een strepentrekker. Daarvoor is het wachten op de Type R. Sportief rijden betekent hier eerder genieten van het fijne, mooi uitgebalanceerde weggedrag van deze compacte middenklasser, die in dezen de familietraditie voortzet.
Het zijn dan ook kleine detailaanpassingen die het verschil maken. Zo werd de carrosseriestijfheid van de Honda Civic XI met 19 procent vergroot en houden een 43 procent lichtere aluminium motorkap en een 20 procent lichtere kunststof achterklep mee het gewicht onder controle. Om het stuurgevoel te verbeteren werden de algoritmen van de elektrische stuurbekrachtiging herschreven, waardoor het stuur rustiger terugkeert en meer feedback geeft.
En een 35 millimeter langere wielbasis en de Europees gekalibreerde Agile Handling Assist, Honda's elektronische stabiliteitssysteem, dat subtiel op de stuurbewegingen reageert, verhogen de stabiliteit. Zelfs bij sterk met de rem geaccentueerd insturen wordt de reactie van de achterkant netjes, maar niet te opdringerig geneutraliseerd. Het weggedrag kunnen we daarom samenvattend omschrijven als geruststellend wendbaar.
Ook de hybride aandrijflijn van de nieuwe Honda Civic speelt het spel mee, dankzij onder andere het kronkelwegdetectiesysteem, een hele mond vol om te zeggen dat de elektronische sturingseenheid ervoor zorgt dat er steeds voor de meest geschikte aandrijfmodus wordt gekozen, om het reactievermogen te optimaliseren.
Belgische prijs
De nieuwe Honda Civic is correct geprijsd, met een goed uitgeruste basisversie vanaf 31.790 euro. Alleen jammer dat hij in deze vorm niet van dezelfde fiscale voordelen kan genieten als een plug-inhybride die in de praktijk vaak minder zuinig en schoon is.
Verdict
De Honda Civic e:HEV is, zoals we dat van de Japanse constructeur gewend geraakt zijn, een technisch meesterwerkje. Een brok gebruiksvriendelijke hightech die toch ruimte laat voor het nodige rijplezier.
In dit artikel : Honda, Honda Civic
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!