Lening op afbetaling: klassieke formule, tot 120 procent
De lening op afbetaling of het autokrediet is de meest klassieke leenformule. Je kan ze ook gebruiken om er de inschrijvingsbelasting mee te betalen.
Banken en kredietinstellingen bieden specifieke leningen op afbetaling aan voor auto’s: het autokrediet. Dat is een lening met een vooraf bepaalde looptijd en vaste maandelijkse sommen. De periode waarover het ontleende bedrag terugbetaald dient te worden, wordt op voorhand vastgelegd. Elke maand dient u een vast bedrag inclusief interesten terug te betalen. Met de lening op afbetaling kan de koper in principe de volledige prijs van het voertuig financieren. De betaling van een voorschot is dus niet verplicht. Het krediet kan worden geweigerd en het is nuttig om het aanbod te vergelijken. Er bestaan gunstiger leningen voor bepaalde autotypes (hybrides of weinig vervuilende modellen). Bij moeilijkheden of wanneer je geen zin hebt om op zoek te gaan naar het beste aanbod door bij alle banken te gaan onderhandelen, kan je ook een beroep doen op een makelaar.
De autobelasting
De concurrentiestrijd op de markt van de autokredieten woedt hevig. Om klanten te winnen, stellen de meeste banken en concessiehouders dan ook tal van aanbiedingen voor, zoals een lening op afbetaling waarbij het mogelijk is tot 110 of zelfs 120 procent van de prijs van de auto te lenen. Daarmee krijgt de klant een reserve waarmee hij de rijtaksen (verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling) of zelfs de verzekering of de winterbanden kan betalen. Om een dergelijke lening af te kunnen sluiten, zal je echter wel aan je bankier het bewijs moeten leveren dat het ontleende bedrag gebruikt zal worden voor wat contractueel overeengekomen is, en niet om je honger naar de nieuwste accessoires te stillen...
Risico’s
Wees echter voorzichtig met de implicaties van zo’n lening via een bank, een kredietinstelling of een tussenpersoon. Als je twee keer na elkaar je aflossing mist, word je in gebreke gesteld en loop je het risico dat je zware schadevergoedingen moet betalen, dat je op de zwarte lijst van de Nationale Bank komt (waar je tot 12 maand na de regularisatie van de toestand worden bewaard) en er wordt een deurwaarder ingeschakeld. Om dergelijke situaties te vermijden, kan je rechtstreeks contact opnemen met de lener als je voelt dat het moeilijk wordt om de lening af te betalen, om een nieuw kredietplan te proberen onderhandelen. Je kan ook een beroep doen op een schuldbemiddelaar.
Nuttige links
- het volledige dossier over Financiering
- autolening: hoe autoleningen vergelijken?
- autolening: welke formule kiezen?
- autolening: bij de bank of de dealer?
- autolening: lenen voor een tweedehandswagen
- wat is leasing voor particulieren?
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!