De grote principes rond aftrekbaarheid van de auto in België
De belastingsadministratie laat veel speelruimte voor de fiscale afterkbaarheid van auto’s. Dat geldt voor bedrijven en zelfstandigen maar ook voor particulieren. Hieronder de grote basisprincipes.
Voor de particulier
Elke werknemer, welk beroep hij ook uitoefent, heeft het recht om beroepsmatige verplaatsingskosten af te trekken. Je kan de verplaatsingskosten voor je thuis-werkverkeer inbrengen evenals de kosten voor andere beroepsmatige verplaatsingen. Voor het thuis-werktraject werkt de staat met een forfaitair principe. Dat forfait wordt vastgelegd door de overheid en ligt momenteel op € 0,15/km (bedrag 2015). Het gebruikte voertuig moet een auto, een auto voor gemengd gebruik of een minibus zijn waarvan jij de eigenaar bent. Voor verplaatsingen tijdens het werk wordt het principe van reële kosten toegepast, waarbij je een percentage van de reële kosten voor het gebruik van je wagen inbrengt (geplafonneerd op 75 %, brandstof inbegrepen).
Voor vrije beroepen of zelfstandigen onder firma
OPGELET: Deze regels zijn veranderd in 2020.
Een boekhouder is altijd aangeraden. Hou er rekening mee dat het aftrekbaar percentage enkel de onkosten zonder BTW betreft.
Voor bedrijven
OPGELET: Deze regels zijn veranderd in 2020.
Bedrijven kiezen massaal voor bedrijfswagens omdat na aftrek kun kosten lager zijn dan een equivalent in loon. Hier wordt het percentage van de aftrekbaarheid bepaald door de CO2-uitstoot. De belastingsadministratie heeft een tabel opgesteld waarin bijvoorbeeld voor een dieselwagen met een uitstoot van 106 tot 115 gr/ km een aftrekbaarheid van 80 % is voorzien. Voor andere voertuigen met een lagere uitstoot kan de aftrekbaarheid oplopen tot 100 % opgelet, niet voor een hybride. De BTW is ook aftrekbaar voor 50 % voor een gewone wagen en 100 % voor een bedrijfsvoertuig. En voor grote bedrijven die de kilometers niet wensen bij te houden wordt een forfaitaire aftrek van 35 % toegepast. Daarnaast moet de begunstigde ook VAA betalen, berekend op de aankoopprijs en de CO2-uitstoot. Hoe hoger die twee parameters zijn, hoe groter de bijdrage van de begunstigde zal zijn. Kies dus bij voorkeur voor redelijke auto’s.
Een fiets aftrekken
De Belgische schatkist laat toe om onkosten voor het gebruik van de fiets af te trekken. Elk bezoldigd persoon heeft dus het recht om een vergoeding te krijgen voor de thuis-werkverplaatsingen met de fiets. Die vergoeding bedraagt € 0,22/km (bedrag 2015). Deze verplaatsingsvergoeding is volledig aftrekbaar voor de werkgever. Bedrijven kunnen ook het fietsmateriaal inbrengen (en alle accessoires, zoals parkings bijvoorbeeld) voor 120%. Dat geldt ook voor zelfstandigen, op voorwaarde dat ze hun aankopen kunnen bewijzen aan de fiscus.
Meer info over aftrekbaarheid vind je op de website van de FOD Financiën.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!