Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Een auto importeren

Een nieuwe of tweedehands auto in het buitenland kopen kan in sommige gevallen interessant zijn. Bovendien is het niet zo'n hachelijke onderneming als het op het eerste gezicht lijkt.

Afhankelijk van het merk kan een nieuwe of tweedehands auto in het buitenland goedkoper zijn dan in België. Bovendien is een auto kopen in het buitenland niet zo onoverkomelijk als u op het eerste gezicht zou denken. Wel is het handig om de plaatselijke taal machtig te zijn. Bovendien moet u een Belgische autohandelaar bereid vinden om voor u naar de technische keuring te gaan. Wij loodsen u doorheen het invoerparcours:
• De auto aankopen: nieuw of tweedehands, invoerrechten, btw
• De auto naar België brengen
• De formaliteiten afhankelen: douane, technische keuring en inschrijving

Een nieuwe auto elders in Europa kopen

De prijzen van nieuwe auto's zijn binnen Europa behoorlijk geharmoniseerd, maar toch kan het de moeite lonen om over de landsgrenzen heen te kijken. Vergelijk steeds de nettoprijzen om een correct beeld te kunnen vormen. Het aanbod is te vinden op lokale websites en op zoekertjessites zoals Autoscout24.be.

Jonge 'directiewagens' uit Duitsland

Voor wie een piepjonge 'occasie' zoekt, lonkt vooral de Duitse tweedehandsmarkt. Die puilt uit van wagens van de merken die lokaal worden gebouwd: BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen, Opel, enzovoort. Het aanbod bestaat vooral uit directiewagens, ex-huurauto's, voertuigen van personeel van de constructeur en demowagens. Als u met een gerust hart wilt kopen, beperk uw zoektocht dan tot de officiële merkverdelers. Zij bieden de auto meestal aan met een kwaliteitslabel, inclusief een Europees geldende fabriekswaarborg. Zoekt u een oudere tweedehandsauto, neemt dan een kenner onder de arm.

Moet ik btw en invoerrechten betalen?

Wat de btw betreft: dat hangt af van het feit of de wagen al dan niet als nieuw wordt beschouwd door de Belgische wetgeving. Nieuw wil zeggen dat de levering plaatsvindt binnen de zes maanden na de eerste ingebruikname OF dat er minder dan 6.000 kilometer op de teller staan. Gaat het om een nieuwe wagen, dan betaalt u geen btw in het land van aankoop, maar wel in België (21 procent). Koopt u een niet-nieuwe wagen, dan betaalt u de btw wél ter plaatse (tenzij u btw-plichtig bent). Bij een verkoop tussen particulieren is overigens nooit btw van toepassing. En de invoerrechten? Die zijn niet verschuldigd als u een auto importeert uit een lidstaat van de Europese Unie. In het andere geval betaalt u 10 procent van het douanebedrag.

De auto naar België brengen: transitplaat of transporteur

Voor het vervoer uit een Europees land naar België kunt u een transporteur inschakelen, maar dat kan duur uitvallen. Meestal is het goedkoper om uw nieuwe auto zelf naar België te brengen. Daarvoor hebt u transitplaten nodig, die u in het land van aankoop aanvraagt. De autoverkoper kan u daarbij helpen. Met die tijdelijke nummerplaten kunt u op een legale manier uw nieuwe auto naar België overbrengen. U hebt ook een tijdelijke verzekering nodig, want elke auto moet wettelijk over een verzekering beschikken.

Douane en technische keuring

Bij aankomst in België moet u eerst naar het douanekantoor. U hebt een correcte aankoopfactuur en het buitenlandse inschrijvingsbewijs nodig. In ruil voor 3 eurocent (in pasmunt) krijgt u het vignet 705, dat u kleeft op de aanvraag tot inschrijving, ook bekend als het roze formulier. Vervolgens moet u het voertuig aanbieden bij de keuring. Dat kunt u in principe niet zelf doen, want u hebt geen nummerplaten. Daarom moet u een Belgische handelaar aanspreken, die de wagen met garageplaten (Z-platen) naar de keuring kan rijden.

Tot slot: de inschrijving

Met de documenten van de keuring, het douanekantoor en uw verzekeringsmakelaar kunt u naar de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen) gaan. Ook hier informeert u best vooraf, want voor de inschrijving van een uit het buitenland ingevoerde auto moet in het DIV-kantoor een douanier aanwezig zijn. De inschrijving online aanvragen, zoals uw verzekeraar voor Belgische voertuigen kan doen, is hier niet mogelijk.

WEDSTRIJD :
WIN UW GT EXPERIENCE tijdens Dream Cars (23 > 25/01/2015) MET AUTOGIDS!

KLAAR VOOR EEN ADEMBENEMENDE RIT ALS PASSAGIER IN DE SUPERCAR VAN UW DROMEN ?
KOM DAN LANGS OP ONZE DREAM CARS-STAND VAN 23 TOT 25 JANUARI 2015! Meer info >

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten