Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Mobiliteitsbudget: uitleg

Geschreven door Olivier Duquesne op 20-03-2018

Naast het “cash for cars”-systeem heeft de regering nu ook het mobiliteitsbudget bedacht. Daarmee kunnen mensen hun verplaatsingen laten betalen op voorwaarde dat die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Bovenop het “cash for cars” zet de regering in op het alternatief van het mobiliteitsbudget om de verkeersdruk als gevolg van de bedrijfswagens te verminderen. Met die oplossing kan je je bedrijfswagen achterlaten op de parking van je werkgever, een “meer ecologisch” model kiezen of zelfs afzien van een functiewagen in ruil voor een budget voor het openbaar vervoer, een “zacht” en duurzaam vervoersmiddel of zelfs voor de huur van een studio of een appartement in de buurt van het werk.

Cash for cars

De Kamer heeft het “cash for cars” goedgekeurd, waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een storting op hun bankrekening, zoals een salarisverhoging. De werknemer mag met dit bedrag doen wat hij of zij wil. De som komt overeen met 6/7e van de waarde van de auto, verdeeld over 5 jaar en met een verhoging van 20 procent als de werknemer bij zijn auto ook een tankkaart genoot. Het fiscale statuut van dit bedrag wordt berekend op basis van dat van een bedrijfswagen. Maar het ziet ernaar uit dat deze oplossing, waarvan de invoering al is uitgesteld, nauwelijks mensen aanspreekt.

Update: Cash for Cars is stopgezet op 1 januari 2021.

Mobiliteitsbudget

Maar naast deze “cash for cars”-oplossing, waarbij het geld voor het maandelijkse leasingbedrag cash (maar belast) wordt doorgestort, heeft de regering ook nog het mobiliteitsbudget bedacht. Dat bestaat uit bedragen die in aanmerking komen voor een fiscale vrijstelling (met uitzondering van de sociale en patronale bijdrage). Het gaat om geld voor de aankoop of het onderhoud van een (elektrische) fiets of voor elektrische eenwielers, scooters of Segway-achtigen, een abonnement op het openbaar vervoer of zelfs het gebruik van goedgekeurde taxi’s. Zelfs de kosten voor een hypothecair krediet of voor de huur van een woning dichter bij het werk mogen worden ingebracht, ook als het gaat om de huur van een verblijfplaats bovenop de eigen woning.

3 mogelijkheden

Het mobiliteitsbudget kan worden geactiveerd door het opgeven van de bedrijfswagen voor woon-werkverkeer. De werknemer en zijn werkgever hebben dan een “mobiliteitspakket” op poten gezet dat openbaar vervoer of duurzame mobiliteitsoplossingen omvat. Maar het kan ook worden geactiveerd door de huidige auto te vervangen door een meer bescheiden model met een lagere CO2-uitstoot. Tot slot kan het ook nog worden ingeschakeld als je gewoon je bedrijfswagen opgeeft. Het gaat dan om een “cash for cars” maar geoptimaliseerd qua fiscale aftrekbaarheid. Opgelet: al deze oplossingen zijn enkel van toepassingen voor werknemers die het mobiliteitsplan aanvaarden en die in de voorbije 36 maand al minstens 12 maand een bedrijfswagen hebben gehad.

Cafetariaplan

Het mobiliteitsbudget kan daarnaast nog eens worden gecombineerd met het “Cafetariaplan”. Dat is een andere mogelijkheid om het loonpakket aan te passen op een voor de werkgever financieel “neutrale” manier. Daarmee kan een werknemer extralegale verlofdagen, een bonus en/of een eindejaarspremie inruilen voor bijvoorbeeld een elektrische fiets. Omdat dit Cafetariaplan minder wordt belast, blijft het voordeliger dan het gebruiken van bijvoorbeeld het nettobedrag van een eindejaarspremie. Je kan er bovendien voor kiezen om slechts een deel van je bonus te laten omzetten en de rest toch gewoon cash te ontvangen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten