Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Economie / Olieprijs sleept beurzen mee in zijn val

Geschreven door Olivier Duquesne op 20-01-2016

De huidige prijzen aan de pomp sparen jouw portefeuille. Elke dag wordt brandstof een beetje goedkoper, ondanks de accijnzen en taksen die dit effect verminderen. Dit kan de beurzen ernstig verstoren.

28 dollar: dat is de prijs voor een Amerikaans vat olie. In minder dan twee jaar heeft het ‘zwarte goud’ 75 procent van zijn waarde verloren. Terwijl in 2014 bepaalde analisten dachten dat een vat nooit meer onder 100 dollar zou duiken, staat de prijs nu op hetzelfde niveau als in het begin van de jaren 2000, meer bepaald september 2003. Die ‘erosie’ van de koers houdt verband met meerdere factoren: een aanbod dat de vraag ruim overstijgt, een tragere wereldwijde economie en een sterke dollar.

Het ongeluk van de ene …

Woensdagmorgen stonden de Europese en Aziatische beurzen in het rood. Frankfurt, Hong Kong, Londen, Parijs, Tokio: alle indexen verloren ongeveer 3 procent. Sjanghai en Sydney werden minder getroffen, maar die staan evenmin in het groen. Maar dat zal automobilisten die gaan tanken worst wezen. Diesel kost nu minder dan een euro en Eurosuper iets meer dan 1,10 euro. Dat is positief voor het gezinsbudget en zorgt tegelijk voor kopzorgen bij investeerders op de beurs.

Op lange termijn

De beursdalingen hebben miljarden dollars gekost en de oliebedrijven vrezen dat deze daling voortduurt. Nochtans wijst niets op een sterke stijging. Iran is niet langer beperkt door de internationale economische sancties en kan dus weer elke dag honderdduizenden vaten per dag exporteren. Teheran botste recent nog met Saoedi-Arabië, er is dus weinig kans dat deze twee grote olieproducenten het op een akkoord gooien om de kraan dicht te draaien.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten