De Opel-saga krijgt een onverwacht einde. Na maandenlang wikken en wegen om een goede overnemer te vinden en uiteindelijk voor Magna (de favoriete kandidaat van Duitsland) te hebben gekozen, heeft General Motors plots besloten dat het Opel gewoon in de eigen portefeuille gaat houden. Het Duitse merk blijft dus onder Amerikaanse controle en GM kiest nu voor een grondige herstructurering. Daar wil het trouwens erg snel mee beginnen.
Deze plotse koersverandering is het resultaat van een totaal ander economisch klimaat dan vorige winter. De verkoopscijfers stijgen weer, GM maakt geen verlies meer en Opel stabiliseert zich. General Motors moet nu zijn hervormingsplannen klaarstomen om ze voor te stellen aan de landen waar Opel-fabrieken staan, waaronder België. Maar van de 50.000 mensen die Opel nu tewerkstelt, komt meer dan de helft uit Duitsland, dat GM niet met open armen zal ontvangen.
Hoewel al in september werd aangekondigd dat GM Opel wou verkopen aan Magna, bleef de definitieve handtekening uit. Bij elke poging om tot een overeenkomst te komen, kwam er uitstel. Sinds de bruuske koersverandering van GM is dat ineens veel eenvoudiger te begrijpen. Vooral de Duitse regering zit erg verveeld met de nieuwe situatie, want die had zich ten volle ingezet om de overname door Magna erdoor te duwen en had daarom een lening van 1,5 miljard euro toegezegd aan Opel. De Duitse politiek heeft zijn ongenoegen al geuit door dit steungeld onmiddellijk terug te eisen nu de verkoop van Opel niet doorgaat.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!