Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Olieprijzen op laagste peil sinds begin dit jaar

Geschreven door Olivier Duquesne op 22-11-2022

Aan de pomp is het nauwelijks merkbaar, maar op de internationale markten daalt de olieprijs. Hij staat zelfs op het laagste punt sinds januari 2022. De reden? Aandelen, coronamaatregelen in China en geopolitiek.

Na een herstel daalden maandag de olieprijzen - zowel Brent als WTI. Ze waren in september al eens gezakt, maar namen daarna terug hoogte. Deze keer zou de beweging zich kunnen doorzetten door de vrees voor een recessie, de uitbreiding van coronamaatregelen in China en een verslapping van de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië.

Het is duidelijk dat het aanbod de vraag kan overstijgen. De uitbreiding van China's maatregelen beperkt immers het olieverbruik, terwijl de economische recessie, de reflex van veel burgers om minder te stoken na het conflict in Oekraïne en de gestegen energiekosten ook hun duit in het zakje doen.

Reactie OPEC

Op maandag daalden de WTI-prijzen sterk, tot 75,55 dollar voor een vat, waarna ze stabiliseerden. Tegen dinsdagochtend stond WTI Crude op 80 dollar (79 euro) terwijl Brent voor 88 dollar (86 euro) werd verhandeld na de volatiliteit van maandag. Bezorgdheid over genoeg vraag verhindert dat de Brent-prijzen boven 100 dollar stijgen.

Analisten van Goldman Sachs, bijvoorbeeld, hebben hun prognoses bijgesteld en verwachten dat de Chinese vraag zal afnemen. Het valt nog te bezien hoe de OPEC en de OPEC+ zullen reageren. Geruchten spraken eerder nog van een productieverhoging, voordat Saoedi-Arabië dit ontkende.

Niet gemakkelijk

De diplomatieke spanningen tussen de VS en Saoedi-Arabië zijn echter enigszins afgenomen. Dit zou de markten kunnen kalmeren. Bovendien zijn de offshore-olievoorraden teruggekeerd naar het niveau van mei 2020, met enige reservecapaciteit.

Toch blijft het aanbod van de OPEC beperkt, een schaarste die verder in de hand wordt gewerkt door de sancties tegen Russische olie en het opdrogen van de Amerikaanse strategische reserves. Als de vraag aantrekt, is de daling op 21 november maar een flits. Afwachten dus.

 

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten