Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Vraag naar olie hoger dan voor de pandemie

Geschreven door Olivier Duquesne op 14-02-2023

In 2022 is de vraag naar olie opnieuw gestegen tot het peil van voor de pandemie. En de prognoses voorspellen dat dat niveau in 2023 overschreden zal worden, met name door de Chinese honger naar olie.

Er blijft veel vraag naar olie. In 2019 bedroeg de wereldwijde vraag 99,76 miljoen vaten per dag volgens de OPEC (de organisatie van olie-exporterende landen). In 2020, het jaar van de coronapandemie, was dat 90,98 miljoen vaten per dag. Met het opheffen van beperkingen en restricties is de vraag geleidelijk gestegen tot 99,55 miljoen vaten per dag in 2022. Dat gemiddelde is vooral het resultaat van het laatste kwartaal van 2022, met 101,17 miljoen vaten per dag. Aan de basis van deze stijgende vraag ligt het einde van de beperkende maatregelen in China.

Buiten de OESO

Het herstel van de economische activiteiten in China, zonder een Zero Covid-beleid, zal de vraag in 2023 verder doen toenemen. De grootste olieverbranders zullen in 2023 niet-OESO-regio’s (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zijn zoals China, het Midden-Oosten, Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Centraal-Azië. De OPEC raamt het verbruik op 101,77 miljoen vaten per dag. De vraag zal naar verwachting sterk blijven tot ten minste 2025.

Daling ten vroegste in 2025

Afgezien van een lichte stijging in Amerika zal de groei van de vraag naar olie in de OESO-landen naar verwachting stagneren. Vanaf 2023 zou ze in Europa zelfs kunnen dalen. Het oude continent wil zowel zijn industrie als zijn vastgoed en mobiliteit decarboniseren, voorlopig met behulp van Chinese batterijen voor auto's. Maar in andere delen van de wereld, waaronder China, is olie nog steeds een essentiële energiebron.

 

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten