Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / 80 procent herstelt moeilijk na een verkeersongeval

Geschreven door Olivier Duquesne op 22-11-2016

Een studie van het BIVV reikt statistieken aan over de verkeersongevallen in 2015 op de Belgische wegen. Ze preciseert ook hoe moeilijk het is voor zwaargewonden om hun leven te hervatten na een ongeval.

In 2015 vielen er 732 verkeersdoden in België. Ofwel een gemiddelde van twee overlijdens per dag. Het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat de cijfers publiceerde preciseert dat er tegelijkertijd 4.201 zwaargewonden en 47.638 lichtgewonden vielen. Het instituut heeft eveneens bepaalde zwaargewonden ondervraagd na hun verkeersongeval, in het kader van een Europese studie 'My Life After The Crash" (MyLAC) om de gevolgen te kennen na een crash. 80 procent herstelt nooit volledig.

Depressie en stress

De resultaten van MyLAC tonen aan dat 60 procent van de gewonden minimaal zeven dagen in het ziekenhuis verblijven. De verkeersslachtoffers lopen vooral letsels op aan het hoofd, de onderste ledematen en de wervelkolom. Voor 70 procent van hen volgde er een zware depressie op hun verblijf in het ziekenhuis. 60 procent van de slachtoffers kampte na het ongeval met een posttraumatische stressstoornis. Er zijn verder ook nog andere gevolgen voor hun dagelijkse leven.

Financieel verlies

Door hun handicap of verwondingen heeft 18 procent van de slachtoffers aanpassingen moeten doen aan zijn huis. Maar bovenal moest 30 procent zelfs verhuizen. Het leven na een ongeval heeft ook een invloed gehad op hun professionele leven wegens de lange revalidatieperiode of lichamelijke gevolgen. 34 procent moest overigens stoppen met werken of zijn studies opgeven, of ten minste zijn ambities bijstellen. Voor 49 procent van de gewonden kwam dat neer op een inkomensverlies van 200 euro per maand en zelfs van meer dan 1.000 euro per maand voor 18 procent van hen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten