Vanaf de maand november beginnen de praatpalen langs de Vlaamse snelwegen te verdwijnen. De regionale overheid, onder verantwoordelijkheid van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), heeft besloten om dit telefoonnetwerk te ontmantelen. Zo wil de Vlaamse overheid 750 euro jaarlijkse kosten besparen voor elk van de 1.350 palen. In de plaats daarvan moet je met je gsm bellen naar 112 en zowel de naam van de weg als de kilometerpositie doorgeven.
Minder oproepen
De veralgemening van de mobiele telefoon maakt het volgens de Vlaamse overheid mogelijk om deze dienst te schrappen. Wel jammer voor wie zijn gsm niet bij heeft of vergat op te laden. In 2000 waren er nog 27.000 oproepen per jaar met de palen in Vlaanderen, in 2014 nog ‘maar’ 3.172. Dat is iets minder dan negen per dag. In 61 procent van de gevallen is het om een panne te melden. Ongevallen betreffen 3,5 procent van de oproepen. Voor de rest gaat het om obstakels op de weg, diverse incidenten en zelfs … vragen om informatie.
Wallonië
Momenteel blijven de oranje palen operationeel langs de grote nationale wegen (N4 en N25 bijvoorbeeld), de snelwegen en de Waalse tunnels. Het zijn er duizend en ze deden nog 3.000 oproepen in 2015, of gemiddeld zo’n acht per dag. Een budget van 4,5 miljoen euro werd in 2015 goedgekeurd voor een periode van vier jaar. Dat betekent dus dat ze minstens tot 2020 actief blijven. De oproepen komen direct in het verkeerscentrum van Perex terecht.
E-call verplicht in 2018
Vanaf 2018 worden alle nieuwe auto’s uitgerust met een automatisch noodoproepsysteem na een ongeval, de zogenaamde e-call. Die geeft de locatie van de auto door aan de hulpdiensten, die ook horen wat er in het interieur gebeurt. Deze verplichting kan het einde betekenen voor de oranje praatpalen tegen 2030, zowel in België als in het buitenland.
Bij onze buren
Duitsland is momenteel niet van plan om de oproeppalen te schrappen. In sommige streken is er nog een slechte dekking van het gsm-netwerk, bijvoorbeeld in het Z warte Woud. In Frankrijk zullen betalende wegen er altijd mee uitgerust zijn. Op niet-betalende wegen (nationale wegen en snelwegen die gratis zijn) is hun aantal sterk gedaald: van 6.000 naar 3.000 exemplaren tussen 2011 en 2016. In Nederland verdwijnen de palen net als in Vlaanderen. De ontmanteling van de (gele) palen is er gepland voor 1 juli 2017.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!