Slechts 1,9% van de Belgische chauffeurs rijdt op onze wegen rond met een alcoholgehalte boven het toegestane niveau. Dat blijkt uit het laatste onderzoek van Vias over het gedrag van Belgen op vlak van alcohol achter het stuur. Dit bemoedigende cijfer is een record, het laagste sinds 2003. Maar we mogen nog niet te vroeg juichen, want de cijfers van Vias institute moeten in perspectief worden geplaatst.
Meer alcohol ’s avonds dan overdag
Er zijn maar heel weinig bestuurders overdag onder invloed van alcohol, minder dan 0,5% tijdens de week en 1,2% in het weekend, maar na 22h ontploffen de cijfers. Tijdens een weeknacht zit meer dan één bestuurder op tien (10,7%) boven de wettelijke limiet. En dat cijfer klimt nog naar één op acht (12,6%) tijdens het weekend. Het cijfer is dus het grootst op zaterdag en zondag, maar tijdens de week is de tendens het meest opvallend. Dat is namelijk 3 keer meer dan in 2007.
Afterwork-drinks
Bestuurders die vanop restaurant (13%) of café (10%) komen, blazen het vaakst positief, maar zij die terugkeren van het werk vormen een zorgwekkende trend. Dat cijfer is meer dan verdubbeld sinds 2015, van 1,1% naar 2,6%. Benoît Godart, woordvoerder van Vias, zegt in Le Soir: “De uitgaansgewoonten van de mensen veranderen. Er worden veel meer evenementen georganiseerd tijdens de week, met name de afterwork-feestjes. De positieve controles zijn dan ook veel frequenter op woensdag- en donderdagnacht, vooral tijdens de nacht van donderdag op vrijdag.” Het Vias institute raadt dus meer controles aan tijdens deze periode om de tendens tegen te gaan.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!