Vanaf 1 oktober 2020 moet er op elke rijrichting met twee of meer rijstroken - ook in de bebouwde kom - in geval van file een reddingsstrook worden vrijgehouden. Deze regel is al van kracht bij onze Duitse buren, in Oostenrijk, in Luxemburg, Hongarije en in Tsjechië, en wordt nu ook aan de Belgische wegcode toegevoegd. Hij staat ook in onze adviespagina's en bij de wegcodes van onze buurlanden.
Hoe het werkt
Concreet is de regel om een reddingsstrook te maken voor de doorgang van interventie- of veiligheidsvoertuigen (politie, ambulance, MUG, brandweer en civiele bescherming) zodra er een file ontstaat. De manier waarop de strook moet worden gecreëerd hangt af van het aantal rijstroken:
- Weg met twee rijstroken per rijrichting: auto's op de linkerrijstrook moeten zo ver mogen aan de linkerkant rijden, terwijl de auto's op de rechterrijstrook zo ver mogelijk naar rechts moeten. De doorgang die zo wordt gevormd, moet absoluut vrij blijven.
- Drie rijstroken of meer: auto's op de linkerrijstrook moeten zo ver mogelijk naar links, de voertuigen op de midden- en rechterrijstrook moeten zo ver mogelijk naar rechts.
Verplicht
Belangrijk is dat deze regel moet worden toegepast zodra er een file ontstaat, ook al naderen er geen hulpdiensten. Het is echter niet toegelaten om op busstroken, fietspaden of pechstroken te rijden om de reddingsstrook te maken. De enige uitzondering daarbij is als de vrijgemaakte doorgang in het midden niet breed genoeg is om een voertuig met blauwe lichten te laten passeren, dan mag je wel op deze specifieke rijstroken uitwijken.
Motorrijders mogen de reddingsstrook gebruiken, maar mogen nog steeds niet sneller dan 50 km/u rijden met een snelheidsverschil van maximaal 20 km/u vergeleken met de auto's die de strook vormen. Ze moeten natuurlijk ook uitwijken voor prioritaire voertuigen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!