Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Smartphone-zombies: in gevaar op onze wegen

Geschreven door Olivier Duquesne op 03-05-2016

Het BIVV en de MIVB maken zich ongerust over de toename van voetgangers die met hun smartphone bezig zijn terwijl ze oversteken. De zogenoemde smartphone-zombies brengen zichzelf zo in gevaar.

Een smartphone-zombie is een persoon die tijdens het stappen aan het surfen of bellen is en die bij het oversteken helemaal gaan aandacht besteedt aan het verkeer of de omgeving rond tram- en bushaltes. Dat soort van gedrag komt steeds meer voor en leidt tot ergernis bij bestuurders van auto’s, trams en bussen. Volgens de Waalse krant Le Soir maken het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zich ongerust over die toenemende onoplettendheid bij voetgangers.

Europees fenomeen

Een studie van de Duitse instelling Dekra heeft het gedrag van voetgangers in grote Europese steden vergeleken. Het Zweedse Stockholm spant de kroon: maar liefst 23,55 procent van de bestudeeerde voetgangers staarde er naar het scherm van hun gsm, was aan het bellen zonder aandacht te besteden aan hun omgeving of zonderde zich af in een muzikale omgeving met hun oortjes in. In Brussel stellen de smartphone-zombies 14,12 procent van de voetgangerpopulatie voor. Dat is net iets minder dan in Parijs (14,53 procent) en Berlijn (14,9 procent), maar wel een pak meer dan in Rome (10,6 procent) en Amsterdam (8,2 procent), waar de tram alom aanwezig is.

Waarschuwingen

In het licht van dit fenomeen duiken er overal in de grote steden steeds meer waarschuwingsborden op en worden er campagnes overwogen. Onder meer in Antwerpen worden zelfs speciale zones voorbehouden voor smartphone-addicts. Daarnaast wordt ook nog vaak een repressiestrategie toegepast, inclusief in België, waarbij de wegcode de voetganger verplicht om rekening te houden met het overige verkeer wanneer hij de weg oversteekt. Kortom, het BIVV maakt zich dus zorgen over dit gedrag waarbij personen zich virtueel afsluiten van de wereld. Het instituut verwijt de smartphone-zombies dat ze niet eens de moeite doen om hun ogen op te slaan om na te gaan of het veilig is om over te steken...

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten