Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Voetgangersdetectie werkt slecht in het donker

Geschreven door Frédéric Kevers op 31-08-2022

Volgens een Amerikaanse studie verliezen automatische voetgangerdetectie- en remsystemen vaak hun doeltreffendheid 's avonds en 's nachts.

Volgens een studie van het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) verliezen veel automatische remsystemen die voetgangers detecteren hun effectiviteit, of werken zelfs helemaal niet, wanneer er 's nachts of bij weinig licht wordt gereden. Deze bevinding komt voort uit de vaststelling dat bijna 75% van de dodelijke ongevallen onder voetgangers 's nachts gebeuren. Noch in de Verenigde Staten als in Europa bestaat er een norm voor de beoordeling van de doeltreffendheid van deze automatische remsystemen voor zwakke weggebruikers.

>> Lees ook - Dodelijke verkeersongevallen nemen weer toe

Grote verschillen

Afgezien van de "Amerikaanse" achtergrond van deze studie is het interessant op te merken dat 12 van de 23 geteste voertuigen - sedans, SUV's en pick-ups - slechts een basisscore - of zelfs nul op het rekest - kregen toen zij niet in staat bleken de voor de nachttest gebruikte fictieve voetganger te detecteren en/of voldoende te vertragen om een botsing te vermijden. Maar bij dezelfde test overdag haalden deze voertuigen een hoge- of topbeoordeling.

Belangrijker nog is dat de IIHS - een non-profitorganisatie gesteund door de Amerikaanse verzekeringssector - grote verschillen constateerde in de doeltreffendheid van de automatische detectie- en remsystemen, zowel tussen concurrerende fabrikanten als tussen modellen van hetzelfde merk. Uit de studie bleek bijvoorbeeld dat de de grote SUV Nissan Pathfinder de hoogste score behaalde, terwijl de sedan Nissan Altima in dezelfde oefening geen enkel punt sprokkelde. De fabrikant wil dit verschil nuanceren door aan te geven dat het "de laatste IIHS-tests nog aan het evalueren is, met inbegrip van het verschil in resultaten in combinatie met de specifieke koplampen van de betrokken modellen".

Volkswagen zegt dat de drie geteste voertuigen - de Atlas, Atlas Cross Sport en Tiguan - naar verwachting hun prestaties op dit gebied zullen verbeteren door technologische ontwikkeling. Ten tijde van de test maakten deze modellen gebruik van een detectiesysteem met alleen radar, terwijl toekomstige versies camera's én radar zullen combineren. De Duitse fabrikant hoopt dat zijn voertuigen tegen dan een "Advanced"-classificatie zullen opgespeld krijgen.

>> Lees ook - Hebben Euro NCAP sterren nog zin?

Ingewikkelde kwestie

Hoewel sommige fabrikanten wier modellen met wisselend succes zijn getest, niet wilden reageren op de resultaten het IIHS, geeft de organisatie zelf aan dat het aantal nachtelijke voetgangerslachtoffers niet het rechtstreekse gevolg is van de (on)doeltreffendheid van de hulpsystemen in deze specifieke omstandigheden.

Volgens het IIHS is de stijging van het aantal slachtoffers ook het gevolg van de snelheid van de voertuigen, het grotere aandeel van grotere en zwaardere SUV's en pick-ups en de invloed van het gedrag van voetgangers.

Het doel van deze organisatie is prijzenswaardig, want ze wil fabrikanten ertoe aanzetten de prestaties en de doeltreffendheid van hun actieve veiligheidssystemen te verbeteren om zo het aantal ongevallen, gewonden en doden te verminderen. In Europa is Euro NCAP momenteel "tevreden" met het toekennen van sterren op basis van de beschikbaarheid van dit soort uitrusting (als standaard of als optie) maar test niet de effectiviteit ervan. Is dit een weg die ook de Euro NCAP moet inslaan?

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten