Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vrije tijd / Wist je nog? De DeLorean was een filmster dankzij zijn deuren

Geschreven door Olivier Duquesne op 22-05-2020

Het einde van de maatregelen komt langzaam dichterbij, maar we blijven onbekende verhalen uit de geschiedenis van de auto opgraven. Zoals het verhaal van de keuze voor de DeLorean DMC voor Back to the Future.

De DeLorean DMC-12 is een gigantische flop in de autogeschiedenis. Maar tegelijkertijd is het een icoon geworden in de cinema- en geekwereld. En dat dankzij Doc Brown en Marty McFly, de helden van de 'Back to the Future'-trilogie. Hun teletijdmachine was deze weinig populaire en dus vrij onbekende auto. Maar hij had wel één aas in de mouw waarmee hij zich op schermen over heel de wereld wist te krijgen: zijn gullwing-deuren.

Storyboard

In het begin had regisseur Robert Zemeckis zich een eerder klassieke teletijdmachine voorgesteld: een doos. Of in dit geval, een omgebouwde koelkast. Maar dit zou slechte ideeën kunnen geven aan kinderen die de film willen naspelen door zich op de sluiten in de koelkast om door de tijd te reizen. Bovendien paste het scenario beter bij een voertuig dat zich kon verplaatsen. Het eerste idee daarbij was een soort tank. Al zou het daarmee moeilijk zijn om de 88 mph te halen... Hoe dan ook voorzag het storyboard een terugkeer naar de jaren '50 met een aankomst in een hangar waarbij de eigenaars van de boerderij dachten een ruimteschip te hebben gezien. Er was dus een auto nodig met een futuristische look en met deuren die naar boven opengingen als een vliegende schotel. En in plaats van een eigen auto te bedenke en te bouwen, was er al eentje klaar voor gebruik: de DeLorean DMC-12.

Te laat

De auto wordt een volwaardig personage in de trilogie en een symbool van tijdreizen dankzij de geeks. Een rage die oorspronkelijk niet was gepland. Helaas voor John Zacchary DeLorean kwam de film te laat om de auto weer op de markt te brengen. Het bedrijf was al failliet gegaan in 1982. Hij waardeerde het echter wel dat 'zijn' auto werd gebruikt voor de cinema. Het gaf het model een tweede leven. En nog meer, dankzij de replica's die het daglicht zagen. In 2008 nam een bedrijf, het nieuwe DMC, de taak op zich om de nog bestaande modellen te restaureren en ze er te doen uitzien zoals die in de film(s). Het bedrijf plande zelfs de productie van een beperkte oplage in 2017. Maar het project heeft vertraging opgelopen. En het wordt in elk geval moeilijk, door milieuredenen, om nog een oude Peugeot-Renault-Volvo (PRV) V6 te gebruiken om de 88 mph (141 km/u) te halen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten