Je komt hier en daar langs onze wegen zeshoekige borden tegen die uitnodigen om toeristische rondritten te volgen. Ze zijn een erfenis uit de jaren ’70, toen men van autorijden een manier wou maken om de omgeving, het erfgoed en de geschiedenis van een regio te ontdekken. De bekendste route in Wallonië is de Karel De Groteroute (Circuit Charlemagne). In Vlaanderen kunnen we de gebeurtenissen van 14-18 volgen dankzij de zogenaamde “autoroutes”. Er zijn er echter nog vele andere rondritten, ook in onze buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland. En we mogen natuurlijk niet de Route Napoléon in Frankrijk en Wallonië vergeten!
Op papier of digitaal
Sinds het digitale tijdperk werken toeristische diensten met routes die gedownload kunnen worden voor op een navigatiesysteem of een smartphone. Maar de oude vertrouwde zeshoekige borden (of soms de nieuwe bewegwijzering) blijven wel een klassieke manier om soms ongepland, tijdens een doelloze uitstap, een regio te verkennen via kleine straatjes, langs abdijen, kastelen en monumenten. Helaas heeft de overheid de bewegwijzering van deze routes niet altijd goed onderhouden. Daarom is het vaak toch nodig om het parcours bij de hand te hebben op een kaart (via de toeristische dienst), op je smartphone of in je navigatiesysteem.
Op zoek naar de zeshoekige borden
En toch hebben heel wat mensen nog herinneringen aan roadtrips met het gezin, op zoek naar kleine bordjes en soms willekeurige pijlen. Soms lijkt het wel een soort van sporenzoektocht of een schattenjacht. Want onderweg bots je achter een bocht soms plots op een toeristische site waar het fijn is om even halt te houden. Je kan dan dagdromen over de veldslagen die er plaatsgevonden hebben of over het leven en de beroepen van onze voorouders. Op die manier kan de auto (of de motorfiets) de weg openen naar een veelzijdige algemene cultuur.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!