Prijs
NB
- Score redactie 15.32 /20
Vooraleer Porsche zich een tweetal jaar geleden in het verhaal mengde, liepen de Duitse autoconstructeurs allesbehalve warm voor de hybride aandrijving, die ze gedurende (te?) lange tijd met de nodige dedain afdeden als een Japans hersenspinsel. Maar intussen lijken de Duitsers hun kar te hebben gekeerd en zetten ze allemaal volop in op elektriciteit. Van een ‘stroomwissel’ gesproken… Porsche en Mercedes zweren plots bij oplaadbare hybrides: hun vlaggenschepen – de Panamera en Cayenne S E-Hybrid en natuurlijk ook de exotische 918 Spyder enerzijds en de S 500 Plug-in Hybrid anderzijds – kunnen voortaan allemaal aan het stopcontact worden opgeladen. Een hybride omvormen tot een plug-inhybride is niet zozeer een technische uitdaging, dan wel een kwestie van kostprijs. Een gewone hybride laadt en ontlaadt immers al rijdend en de laad- en ontlaadfases wisselen elkaar zo snel af dat een batterij van 1,1 à 1,7 kWh volstaat. Om echter een elektrisch rijbereik van meer dan 2 à 3 kilometer te bewerkstelligen en al stilstaand de batterij te kunnen opladen via het elektriciteitsnet (thuis of aan een openbare laadpaal), moet je heel wat meer elektriciteit kunnen opslaan, zodat een lithiumaccu zich opdringt. Dat is vandaag het enige batterijtype dat een aanvaardbare balans biedt tussen gewicht, capaciteit en omvang. Interessant om weten: bij elke verdubbeling van het vermogen vertienvoudigt de prijs van de aandrijfbatterij… De meerprijs van een plug-inhybride ten opzichte van een gewone hybride wordt dus zo goed als helemaal bepaald door de kostprijs en de prestaties van zijn accu.
Vooraleer Porsche zich een tweetal jaar geleden in het verhaal mengde, liepen de Duitse autoconstructeurs allesbehalve warm voor de hybride aandrijving, die ze gedurende (te?) lange tijd met de nodige dedain afdeden als een Japans hersenspinsel. Maar intussen lijken de Duitsers hun kar te hebben gekeerd en zetten ze allemaal volop in op elektriciteit. Van een ‘stroomwissel’ gesproken… Porsche en Mercedes zweren plots bij oplaadbare hybrides: hun vlaggenschepen – de Panamera en Cayenne S E-Hybrid en natuurlijk ook de exotische 918 Spyder enerzijds en de S 500 Plug-in Hybrid anderzijds – kunnen voortaan allemaal aan het stopcontact worden opgeladen.
Een hybride omvormen tot een plug-inhybride is niet zozeer een technische uitdaging, dan wel een kwestie van kostprijs. Een gewone hybride laadt en ontlaadt immers al rijdend en de laad- en ontlaadfases wisselen elkaar zo snel af dat een batterij van 1,1 à 1,7 kWh volstaat. Om echter een elektrisch rijbereik van meer dan 2 à 3 kilometer te bewerkstelligen en al stilstaand de batterij te kunnen opladen via het elektriciteitsnet (thuis of aan een openbare laadpaal), moet je heel wat meer elektriciteit kunnen opslaan, zodat een lithiumaccu zich opdringt. Dat is vandaag het enige batterijtype dat een aanvaardbare balans biedt tussen gewicht, capaciteit en omvang. Interessant om weten: bij elke verdubbeling van het vermogen vertienvoudigt de prijs van de aandrijfbatterij… De meerprijs van een plug-inhybride ten opzichte van een gewone hybride wordt dus zo goed als helemaal bepaald door de kostprijs en de prestaties van zijn accu.
- Verhouding prestaties-verbruik
- Rijplezier in de stad en daarbuiten
- Weggedrag
- Mooie integratie hybridesysteem
- Redelijk meergewicht t.o.v. klassieke 1.4 TFSI
- Kwaliteit afwerking en materialen
- Hoge prijs
- Standaarduitrusting, tal van opties
- Ervaring nodig om EV-modus optimaal te benutten
- Optimistisch elektrisch rijbereik (50 km)
- Niet gehomologeerd om te slepen
- Lusteloze lanch control