Als je naar Parijs wil en in de binnenstad wil rondrijden, dan moet je een Crit’Air-ecovignet hebben. Dat is ook het geval in Grenoble en Lyon tijdens vervuilingspieken. Daar moet je dus rechts onderaan je voorruit dit vignet kleven. Het luchtkwaliteitslogo zou ook verplicht worden in andere steden, waaronder Bordeaux en Straatsburg. Maar hoe geraak je daar nu aan als Belg?
Internet
De Franse overheid heeft een website opgericht in het Frans, het Duits en het Engels waar je je kan registreren en je ecovignet kan bestellen met een buitenlandse nummerplaat. Voorlopig is de site er enkel voor Europeanen, dus ook voor ons als Belgen.
Bestellen
Om dit ecovignet te kunnen bestellen, moet je bepaalde informatie vrijgeven die je op je inschrijvingsbewijs vindt, zoals het chassisnummer, de Euronorm en de CO2-uitstoot. Je moet ook een scan of een foto van het inschrijvingsbewijs voorzien (maximum 200 kb). In tegenstelling tot inwoners van Frankrijk kunnen buitenlanders die met een bedrijfs- of leasewagen rijden hun ecovignet gewoon naar hun thuisadres laten opsturen.
Prijs
Betalen doe je met je kredietkaart. Het opsturen van het vignet naar België kost 1,10 euro. Daardoor bedraagt de totale kostprijs 4,21 euro (3,11 euro voor het vignet plus de verzendkosten). Eens de online-betaling is afgerond, kan je niet meer van je aankoop afstappen. Het vignet blijft geldig zolang je niet van auto verandert.
Levertermijn
De levertermijn voor een vignet is 30 dagen. Maar je kan al eerder naar Frankrijk vertrekken. Wanneer je je bestelling hebt geplaatst, krijg je een binnen de 72 uur een bevestiging en een factuur. Die factuur kan samen met het inschrijvingsbewijs dienst doen als je wordt gecontroleerd. We hebben aan de Franse overheid gevraagd of er een snellere oplossing bestaat, bijvoorbeeld voor wie om dringende redenen plots moet vertrekken, of voor kortetermijnhuurwagens die in België zijn gehuurd (bijvoorbeeld in een luchthaven). Het enige antwoord dat we daar voorlopig op hebben gekregen is “u haalt daar een situatie aan die we niet hebben voorzien”. Maar nogmaals: het voorleggen van een bewijs van bestelling van het vignet zou volstaan om een boete te vermijden.
Niet rechtstreeks
Je kan het vignet voorlopig nergens rechtstreeks afhalen, niet in Frankrijk en niet in het buitenland. Uit schrik voor fraude weigert de Franse overheid om verkoop via partners mogelijk te maken.
Tolerantieperiode
Gezien het systeem nog in opstartfase verkeert, heeft de Franse overheid een tolerantieperiode toegelaten. Tot eind juni 2017 zal de politie gewoon een waarschuwing geven aan wie geen vignet heeft. Daarna zal de boete 68 euro bedragen (met een minimum van 45 euro en een maximum van 180 euro).
- Alle informatie over het Franse ecovignet
- Alle informatie over de Antwerpse Lage-Emissiezone
- Alle informatie over de Duitse ecovignetten
- Alle informatie over de Londense Congestion Charge
- Alle informatie over de stadstol in Milaan
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!