In totaal 700 bruggen in Vlaanderen wachten op onderhouds- en herstelwerken, soms van zeer grondige aard. DIe vaststelling noopte minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) tot het vrijmaken van 1,6 miljard euro voor de renovatie van deze infrastructuur.
Vervaldatum
In totaal telt het Vlaams Gewest 2.777 bruggen, viaducten, tunnels en andere bouwwerken die deel uitmaken van het wegennet. Een patrimonium waarvan ongeveer een kwart zich in een slechte toestand bevindt, met risico's die gaan van vallende brokken beton tot instorting, wat een gevaar betekent voor de weggebruikers.
Deze alarmerende vaststelling geldt vooral voor constructies uit de jaren 70, die dus hun houdbaarheid (bijna) gepasseerd zijn. Over het algemeen wordt die berekend op een halve eeuw.
Minder middelen, meer verkeer
De belangrijkste factoren die tot deze situatie hebben geleid zijn het gebrek aan onderhoud en de toename van het verkeer de afgelopen decennia. De onderhoudsinstanties moeten het stellen met steeds minder middelen, en vooral bij de bruggen en tunnels die het duurst zijn om aan te pakken, wordt het herstel weleens uitgesteld.
Blootgesteld aan de tand des tijds en het steeds groeiend aantal weggebruikers, en vooral vrachtwagens, krijgen de structuren het zwaar te verduren en groeit de schade exponentieel. Enkele bruggen staan daardoor op instorten.
1,6 miljard euro
Om een catastrofe te vermijden maakt de Vlaamse regering daarom 1,6 miljard euro vrij om al vanaf 2021 de nodige werken uit te voeren. Daarbij moeten we rekening houden met onvermijdelijke hinder op het wegennet.
Voor de ergste gevallen alleen al ligt een enveloppe van 770 miljoen euro klaar, terwijl 236 miljoen euro bestemd is voor een reeks dringende reparaties. De rest is bestemd voor werken aan oevers, kaaien, sluizen en dammen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!