Een verkeersongeval kan altijd aanleiding geven tot een ander ongeval. Neem daarom steeds een aantal veiligheidsregels in acht. Zijn er geen gewonden, verplaats dan indien mogelijk uw auto naar de pechstrook of naar de kant van de weg (teken desnoods de posities van de betrokken auto's af met een stukje krijt). Zet steeds de vier waarschuwingsknipperlichten aan en plaats op minimaal 30 tot 100 meter (op de autosnelweg) voor de plaats van het ongeval een gevarendriehoek. Als bestuurder trekt u best altijd een fluorescerend jasje aan, en op de autosnelweg is dat zelfs verplicht. Laat de passagiers plaatsnemen achter de vangrail ? als daar tenminste plaats genoeg is ? of op een veilige afstand naast de weg als er geen vangrail aanwezig is.
Hulp inroepen
Als u een ongeval heeft op een Belgische snelweg, dan kunt u de oranje praatpalen gebruiken. Die staan om de twee kilometer opgesteld, u moet dus maximaal 1 kilometer lopen om er een te vinden. Om de 100 meter tonen kleine bordjes welke richting u moet uitlopen om de dichtstbijzijnde praatpaal te vinden. Steek in elk geval nooit de snelweg over om een praatpaal van de andere rijrichting te gebruiken: dat is niet alleen verboden bij wet, u riskeert er ook uw leven mee. Als u een praatpaal gebruikt, komt u in verbinding met een alarmcentrale die de wegenwacht of de hulpdiensten kan waarschuwen. Die weten dan meteen ook exact waar ze u kunnen vinden.
Een andere mogelijkheid is met uw gsm het Europese noodnummer 112 te vormen, of het Belgische noodnummer 101. Welke informatie moet u zeker doorgeven? Het aantal slachtoffers en de ernst van de verwondingen en een zo precies mogelijke locatie (bijvoorbeeld een straatnaam, huisnummer, een kilometerpaaltje, kruispunt, rijrichting of herkenningspunt). De alarmcentrale stuurt dan politie en indien nodig een ambulance of zelfs de brandweer. Probeer het hoofd koel te houden en verdeel zo mogelijk de taken onder de aanwezigen. Steek in ieder geval nooit een sigaret op in de buurt van een ongeval, zo vermijdt u dat brandstof zou kunnen ontvlammen.
Gewonden?
Het is niet nodig om meteen de politie ter plekke te laten komen bij een kleine aanrijding. Bel ze wel indien er sprake is van gewonden (zelfs lichtgewonden), als u het niet eens raakt met de andere partij of als u onregelmatigheden vaststelt (geen papieren bijvoorbeeld). Ook bij vluchtmisdrijf neemt u contact op met de politie. Als u getuige bent van een ongeval, kijk dan eerst of het nodig is om te stoppen. Als er al verschillende andere bestuurders gestopt zijn, is de kans klein dat u nog kunt helpen.
Het is erg belangrijk om zwaar gewonde personen niet te verplaatsen, want ze kunnen breuken of inwendige bloedingen opgelopen hebben. Idem voor de helm van motorrijders: die laat u gewoon zitten. Probeer bij de slachtoffers te blijven tot de hulpdiensten ter plekke zijn. Eén uitzondering: bij risico op brandgevaar moeten slachtoffers zo snel mogelijk uit het voertuig bevrijd worden. Mensen die niet of licht gewond zijn, verlaten voor alle veiligheid beter het voertuig en nemen plaats op een veilige afstand naast de weg. Geef gewonden niets te drinken of te eten, ook al vragen ze daar zelf om. Wel kunt u hen toedekken met een dekentje, een jas of een trui. Maar gewoon het horen van uw stem kan al een grote geruststelling zijn.
Aanrijdingsformulier
Blijf in alle omstandigheden kalm. Vul zo gedetailleerd mogelijk het aanrijdingsformulier in en bezorg het aan uw verzekeraar. Het is niet nodig om twee formulieren in te vullen: één formulier volstaat, de tweede partij krijgt dan het afschrift mee. Erg belangrijk is de schets van het ongeval: teken de ongevalsituatie helder en duidelijk uit en zorg ervoor dat u altijd goed de rijrichting aanduidt. In vak 14 kunt u uw persoonlijke visie op de feiten weergeven; die kan dus verschillen tussen beide partijen onderling. Zorg ervoor dat beide partijen wel het formulier ondertekenen. Het is overigens geen slecht idee om thuis in alle rust zo'n aanrijdingformulier al eens van dichtbij te bekijken. De meeste verzekeringscontracten omvatten trouwens een rechtsbijstand, die zeer nuttig kan blijken in geval van een juridisch conflict na een verkeersongeval.
Betrokken raken bij een zwaar ongeval, hetzij als slachtoffer hetzij als getuige, is psychisch zwaar belastend. Een ongeval van dichtbij meemaken is een traumatiserende ervaring. Dat is zeker zo als er slachtoffers vallen, en al helemaal als die zich ook nog eens in uw auto bevinden. Zelfs een ongeval zonder ernstige gevolgen kan iemand al enkele dagen en nachten achtervolgen. Een luisterend oor van iemand uit uw directe omgeving kan vaak helpen om de schok van het ongeval te verwerken. Als er zwaargewonden of, erger nog, doden zijn gevallen, dan is professionele hulp warm aanbevolen.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!