Op basis van een vergelijking tussen de theoretische reistijd en de effectieve duur van een rit door gebruikers van een TomTom-navigatiesysteem maakt de gps-constructeur regelmatig een verkeersindex. Voor het tweede trimester van 2013 kwam voor België alweer Brussel naar voren als de meest filegeplaagde stad van het land. Het gemiddelde tijdverlies bedraagt er 34 procent. Tijdens de ochtendspits wordt dat 71 procent, de avondspits maakt zelfs dat je 92 procent langer onderweg bent dan theoretisch gezien nodig is. Dat betekent dat we gemiddeld 49 minuten verliezen tijdens de Brusselse spits. Op een heel jaar staat de doorsnee TomTom-gebruiker zo'n 103 uur in de files in en rond de hoofdstad voor een traject van 30 minuten.
Antwerpen is de tweededrukste stad van het land, met een gemiddelde congestie van 28 procent. 's Morgens is dat 62 procent, 's avonds 79 procent. Dat betekent een gemiddeld tijdverlies van 42 minuten per traject. De derde stad is Luik, met respectievelijk 16, 33 en 36 procent over dezelfde momenten. Dat verlengt de reistijd met gemiddeld 20 minuten. Verder geeft de studie aan dat de filehinder alleen maar groter wordt. De gemiddeldes van 2012 waren namelijk lager, met 32 procent voor Brussel, 23 procent voor Antwerpen en 14 procent voor Luik.
Op internationaal niveau staat Brussel niet in de top tien, maar op Europese schaal is het wel de negende meest verstropte stad. De slechtste plek voor gehaaste automobilisten is volgens TomToms studie Moskou, met 65 procent. Daarna komen Istanbul (57 procent) en Rio de Janeiro (53 procent), gevolgd door Warschau (44 procent), Palermo en Marseille (40 procent), en in Sao Paulo, Rome, Parijs en Stockholm verlies je telkens gemiddelde 36 procent tijd. Ter vergelijking: in Amsterdam verlies je gemiddeld 17 procent tijd, in Rotterdam 18 procent, in Keulen en Rijsel 21 procent en in Luxemburg 26 procent.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!