De wettelijke alcohollimiet bedraagt in ons land 0,5 promille. Vanaf die concentratie wordt het risico op een dodelijk ongeval 2,5 keer groter. Bij 0,8 promille is dat al 4,5 keer en bij 1,5 promille zelfs 16 keer. Hoeveel u mag drinken om die limiet niet te bereiken, is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van persoon tot persoon en van uw lichaamsgewicht, de snelheid waarmee u drinkt, het soort drank, enzovoort. De alcohol in het bloed wordt afgebroken met een snelheid van 0,15 promille per uur. Het is dus het veiligst om helemaal niet te drinken als u nog moet rijden. Opgelet, in het buitenland gelden vaak andere beperkingen.
Rijden onder invloed
Bij één op de vier ongevallen in het Belgische verkeer is alcohol in het spel. Jaarlijks gebeuren in ons land 4.000 ongevallen door het rijden onder invloed. Daarbij vallen 1.000 doden en zwaargewonden. Een kleine hoeveelheid alcohol is al voldoende om de alertheid van de bestuurder drastisch te doen verzwakken. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat ook rijden onder invloed van medicijnen een vertraagde reactietijd en tragere reflexen met zich meebrengt. Dat komt omdat geneesmiddelen een kalmerend effect uitoefenen op het centrale zenuwstelsel. Lees daarom eerst de bijsluiter. Een doodgewone hoestsiroop bijvoorbeeld kan al een slaapverwekkend effect hebben...
Wie rijdt onder invloed alcohol, drugs of medicijnen, is minder oplettend. U merkt voetgangers, fietsers, andere bestuurders of verkeersborden veel later of zelfs niet op. Daarnaast vermindert uw dieptezicht en schat u afstanden verkeerd in: alles lijkt veel verder dan het in werkelijkheid is. U ontwikkelt ook tunnelzicht: uw blikveld vernauwt, waardoor u de neiging hebt om enkel te zien wat zich recht voor uw neus bevindt. Een bestuurder onder invloed is minder in staat om verschillende zaken op hetzelfde moment in de gaten te houden. Bovendien verlengt de reactietijd en verminderen de reflexen. Ondanks al die beperkingen voelt iemand onder invloed zich meer zelfverzekerd en zal hij dus grotere risico's nemen.
Vermoeide ogen
Vermoeid achter het stuur kruipen is geen goed idee. Zo'n 7 procent van de verkeersongevallen in ons land wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Vermoeidheid achter het stuur kunt u herkennen aan volgende symptomen: u moet vaak geeuwen en hebt het moeilijk om geconcentreerd te blijven of zelfs om uw ogen open te houden. De gevolgen zijn er dan ook naar: u krijgt het moeilijker om het midden van uw rijstrook aan te houden of binnen de lijnen te blijven, u merkt tegenliggers en verkeersborden (te) laat op en uw reacties vertragen. Bovendien zitten vermoeide mensen vaak te kronkelen op hun stoel om toch maar wakker te blijven en letten ze minder op de weg. Wanneer u die symptomen bij uzelf herkent, last u best een rustpauze in of laat u het stuur aan iemand anders.
Wie met een auto wil rijden, moet over een goed zicht beschikken. Dat is zelfs wettelijk verplicht. Heel wat bestuurders dragen een bril of lenzen, al dan niet speciaal om in de auto te rijden. Zorg er steeds voor dat er een reservebril in de auto ligt. In sommige landen, zoals Zwitserland of Spanje, is dat zelfs verplicht. Een gewone bestuurder (geen beroepschauffeur) moet met beide ogen samen (met of zonder bril) 5 op 10 zien. Als u maar één oog hebt of één oog gebruikt, dan moet u 6 op 10 zien. In het duister moet u 2 op 10 zien (ook met of zonder bril). En ten slotte moet het gezichtsveld (het beeld dat uw oog kan waarnemen) minimum 120 graden bedragen. Om uw score te kennen kunt u een oogtest laten afnemen bij een oogarts of een opticien-optometrist. Tot slot is een zonnebril in de auto onmisbaar om verblinding bij de bestuurder tegen te gaan.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!