Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Inschrijvingen: spectaculaire stijging

Geschreven door Jean-François Christiaens op 02-06-2016

In mei is het aantal inschrijvingen in België spectaculair gestegen, met een toename van 20 procent tegenover dezelfde maand in 2015.

In totaal werden in mei 48.856 voertuigen ingeschreven in ons land, goed voor een toename van meer dan 20 procent voor dezelfde periode vorig jaar. Dat brengt het totaal aantal nieuw ingeschreven voertuigen van het begin van dit jaar tot 1 juni op 254.333 exemplaren. Wat overeenkomt met een stijging van 6,4 procent tegenover 2015. De lichte bestelwagens doen het nog beter met een toename van 7,3 procent (+12 procent in mei). Afgaande op de cijfers die gepubliceerd werden door Febiac kan iedereen in de vreugde delen, zelfs de markt van de tweewielers. Die kent een groei van 12,3 procent, met 2.828 nieuw ingeschreven motorfietsen in mei. Over de eerste vijf maanden van het jaar nemen ook de tweewielers een hoge vlucht, met een stijging van 10 procent (12.324 exemplaren).

Vrachtwagens

Uitzonderlijk bekijken we ook eens de inschrijvingen van de vrachtwagens. Terwijl het aantal exemplaren van minder dan 16 ton relatief stabiel blijft sinds begin dit jaar, gaat de verkoop van die van meer dan 16 ton de hoogte in. Over de eerste vijf maanden van het jaar tekenen zij, onafhankelijk van hun categorie, de grootste vooruitgang op, met een indrukwekkende stijging van 25 procent tegenover 2015. Een fenomeen dat volgens Febiac voornamelijk te wijten is aan de recente introductie van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Doordat die Euro 6-voertuigen van de jongste generatie bevoordeelt, gaat de verkoop van nieuwe modellen door het dak.

Renault op kop

Als we ons baseren op de absolute inschrijvingen, dus zonder schrappingen binnen de maand, staan in mei Renault (5.462 exemplaren) en Volkswagen (5.269 exemplaren) aan de leiding. Op de derde plaats blijft BMW in België het eerste premiummerk met 3.839 exemplaren. De top vijf wordt aangevuld door Opel (3.510 exemplaren) en Peugeot (3.325 exemplaren). Als we de algemene balans bekijken vanaf het begin van dit jaar, dan vinden we dezelfde merken terug, maar wel in een andere volgorde: Renault, Volkswagen, Peugeot, BMW en Opel. Audi en Mercedes, het tweede en derde premiummerk, bevinden zich respectievelijk op de zesde en zevende plaats.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten