In 2019 stonden we minder in de file dan in 2018. Dat blijkt uit de filebarometer van Be-Mobile, die 2.747 uur aan files telde in plaats van 2.964 uur vorig jaar. En dat is opmerkelijk, want sinds 2011 nam de filedruk jaar na jaar toe. Vooral in de daluren, waardoor de ochtendspits op sommige plaatsen nagenoeg naadloos overloopt in de avondspits. Waar komt die plotse daling vandaan? Maken we meer gebruik van het openbaar vervoer en verplaatsen ons vaker met de fiets? Neen, hoor.
Dalende filecijfers of niet, volgens VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman is de capaciteit van het huidige wegennet zowat volledig opgebruikt. Omdat iedereen die een auto heeft, er intussen eentje heeft. Omdat de auto voor veel mensen de enige oplossing blijft. Omdat de plek van zij die alternatieve vervoersmethodes opzoeken, meteen ingenomen wordt door anderen. Omdat 75% van de filedruk zich situeert op kleinere gewestwegen. Omdat verkeersapps zoals Google Maps en Waze gewestwegen als alternatief voor de stokkende snelwegen kiezen, maar daardoor wordt het probleem enkel verplaatst.
De voornaamste parameter die de filedruk verhoogt? De weersomstandigheden. De ergste dag van 2019 was de zeer regenachtige 1 oktober, met 477 km aan files op Belgisch grondgebied. De ergste maand was oktober, aldus Be-Mobile. Met 4 dagen die gekenmerkt werden door uitzonderlijke verkeersopstoppingen.
Bron: VRT NWS
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!