Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Onderzoek: Belg is Europese kampioen woon-werkverkeer

Geschreven door Frédéric Kevers op 06-09-2024

Volgens een studie van SD Works bedraagt de gemiddelde afstand die de Belgische werknemer aflegt tussen zijn woonst en zijn werk 39 kilometer. Dat is meer dan in andere Europese landen. Ook de gemiddelde duur van dat dagelijkse pendeltraject is nergens langer.

Een studie van SD Worx, specialist in human resources, brengt een opvallende trend onder Belgische werknemers aan het licht. Het blijkt dat Belgen zich in Europa onderscheiden door hun hoge geografische mobiliteit, met de langste woon-werkafstanden. Gemiddeld leggen Belgische werknemers dagelijks 39 km af voor een retourrit, wat neerkomt op zo’n 53 minuten reistijd. Dit plaatst België bovenaan in Europa, nog voor Denemarken en Italië (37 km).

20% van de Belgische werknemers is dan ook ontevreden over de duur van hun woon-werkverkeer, omdat ze dit als tijdverlies beschouwen. Slechts 10% van de Belgen geeft aan productief te kunnen zijn tijdens hun verplaatsingen, een laag percentage in vergelijking met andere landen.

De mediane afstand die Belgen afleggen, namelijk 25 km, is de hoogste onder de onderzochte landen. Daarnaast spendeert 50% van de werknemers dagelijks 40 minuten onderweg. Ondanks deze lange trajecten tonen Belgen een sterke bereidheid om te reizen voor hun werk, wat gunstig is voor de arbeidsmarkt. Andere Europese landen, zoals Denemarken en Slovenië, vertonen eveneens een hoge bereidheid om dagelijks te rijden voor het werk, hoewel dit nog niet volledig weerspiegeld wordt in de afgelegde afstanden.

Reistijd en tevredenheid

Op het gebied van reistijd naar het werk staan de Belgen ook aan de top. Met gemiddeld 53 minuten per dag staan ze voor op landen zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk, waar de reistijd rond de 52 minuten ligt. Deze duur plaatst België op een vergelijkbaar niveau met grotere landen zoals Duitsland en Italië. In Finland en Zweden zijn werknemers bereid tot 63 minuten te reizen, terwijl Kroaten hun reistijd liever beperken tot 26 minuten.

Ondanks hun mobiliteit is 66% van de Belgen tevreden met de afstand die ze afleggen om naar hun werk te gaan. Toch blijft de reistijd een bron van frustratie voor één op de vijf Belgische werknemers. Salaris en de bereikbaarheid van bedrijven spelen een cruciale rol bij het zoeken naar een baan, hoewel ook de reistijd hierbij een belangrijke overweging is. De mogelijkheid van gedeeltelijk telewerken wordt door SD Works gezien als een potentiële oplossing om de productiviteit te verbeteren.

Productiviteit en perceptie van reistijd

Een derde van de Belgen beschouwt woon-werkverkeer als tijdverlies, een gevoel dat gedeeld wordt met landen zoals Italië (38%) en Roemenië (37%). In het Verenigd Koninkrijk daarentegen, ervaart slechts 9% van de werknemers dit als verloren tijd. Wat productiviteit betreft, blijkt dat bijna 80% van de Belgen niet in staat is om tijdens het reizen te werken, een hoog percentage in vergelijking met landen als Ierland of Polen, waar ongeveer 20% van de werknemers productief is tijdens hun traject.

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, wordt reistijd vaak benut voor professionele telefoongesprekken of taken op de computer, mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van wifi in het openbaar vervoer, vooral in treinen. Bovendien hoeft ongeveer één op de tien Belgen niet regelmatig naar zijn werk te pendelen, wat lager ligt dan het Europese gemiddelde. In landen zoals Italië of het Verenigd Koninkrijk is een groter deel van de werknemers niet dagelijks onderweg naar hun werk. In Oostenrijk en Kroatië is deze situatie daarentegen vrij zeldzaam.

Bron: SD Works

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten