Uber geeft niet op. Ondanks de weerstand van taxibedrijven, wetten en zelfs verboden in veel landen, gaat het platform in de tegenaanval. Het kiest voor een lobbystrategie met personen die internationale ervaring en invloed hebben. De nieuwste aanwinst heet Neelie Kroes. Zij was vicevoorzitter van Europese Commissie belast met de digitale strategie en Europees commissaris voor mededinging.
Sterk team
De Nederlandse sluit zich aan bij een stevig team. Bij de lobbyisten betaald met Uber-aandelen zitten de volgende personen:
- Melody Barnes, voormalige raadgeefster bij het Witte Huis
- Ray LaHood, voormalig Amerikaans ancien transportminister
- Roberto Dañino, voormalig premier van Peru
- Allan Fels, voormalig voorzitter van de Australische mededingingsautoriteit
- Adil Zainulbhai, voorzitter van de Indiase kwaliteitsraad
- Reema Bint Bandar Al-Saoud, prinses uit Saoedi-Arabië
Zelfstandig of in loondienst
Neelie Kroes zal uiteraard haar invloed bij de Europese overheid in Brussel aanwenden. Haar adresboekje staat op het niveau van haar voormalige statuut van “machtigste vrouw van de wereld”. Ze moet politici overtuigen die sceptisch staan tegenover Uber, dat zijn chauffeurs per factuur betaalt. Dit statuut van ‘valse zelfstandigen’ irriteert verschillende landen, waaronder het onze. En dan spreken we nog niet over de beschuldiging van oneerlijke concurrentie met professionals uit de transportsector en taxibedrijven die rekening moeten houden met salarissen, belastingen en sociale wetgeving voor hun commerciële activiteiten.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!