De jongste studie “Research on Transport Behaviour” (OVG) van de Vlaamse regering toont aan dat de Vlaming erg gehecht blijft aan zijn auto, vooral dan voor woon-werkverkeer. Maar interessant is wel dat we steeds minder voor de vierwieler kiezen voor andere verplaatsingen. Of anders gezegd: de fiets en het openbaar vervoer worden steeds meer populair.
Voor het eerst
Het is de eerste keer dat een studie in Vlaanderen een terugval aantoont voor de auto. Om het in cijfers uit te drukken: in de studie van 2015-2016 was de auto nog steeds het belangrijkste verplaatsingsmiddel, met 70 procent van de ritten. Maar dat aandeel is sindsdien gedaald tot onder de 65 procent.
Meer met de fiets
Steeds meer Vlamingen kiezen voor de fiets: van 12,41 naar 15,45 procent. Mensen gaan ook almaar vaker te voet (van 11,41 naar 12,49 procent) of met het openbaar vervoer, ondanks alle kritiek op dat laatste systeem (van 4,47 naar 4,92 procent). Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn we op de goede weg. Hij zegt dat “we voor het eerst een toename zien bij de alternatieven”.
Gemiddeld 81 minuten
Voor wie buiten de stad woont, blijft de auto uiteraard de eerste keuze en zijn aandeel neemt zelfs toe van 67,34 naar 71,46 procent ten nadele van het openbaar vervoer. Het aantal Vlamingen dat naar het werk gaat met de fiets (16,23 procent) of te voet (2,27 procent) blijft stabiel. De OVG toont verder aan dat we per dag gemiddeld 81 minuten in het verkeer doorbrengen, wat 2 minuten minder is dan bij de vorige studie. Gemiddeld rijden we per dag 37 kilometer.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!