Door de pandemie van het coronavirus en de internationale reisbeperkingen kunnen sommige landen een proef in het WRC-rallykampioenschap ontvangen terwijl ze normaalgezien geen plaats op de kalender krijgen. Dat is het geval met de Belgische episode in Ieper, die dit weekend de grootste wereldsterren uit deze discipline mag ontvangen. Wat moet je weten?
1 – Historische première
Deze WRC-rally in Ieper is een première in de Belgische geschiedenis, want het is de allereerste keer dat ons land een proef mag verwelkomen van het wereldrallykampioenschap. Als grootste evenement van het nationale kampioenschap is de rally van Ieper al heel lang een van de ijkpunten in het Europese ERC. Maar de kans om het WRC te verwelkomen bood zich aan in 2020 als gevolg van de pandemie van het coronavirus. Helaas moest vorig jaar worden afgezegd door de drastische gezondheidsmaatregelen. Het was maar een tijdelijke tegenvaller, want de organisatie wordt dit jaar beloond met de komst van een kampioenschap op wereldniveau. België is het 35ste land dat een wereldrallyproef mag ontvangen.
2 – Thierry Neuville is favoriet
Als ervaren coureur die de voorbije jaren al meerdere keren deze proef heeft gereden binnen het ERC speelt Thierry Neuville een thuismatch. Hij is dus favoriet aan het stuur van zijn Hyundai i20 WRC, die de voorbije rally’s zeer competitief is gebleken. Maar de Belgische coureur moet beducht zijn voor zijn teamgenoten bij Hyundai, Ott Tänak en Craig Breen – die in het verleden ook al gewonnen heeft in Ieper – en voor de speerpunten Sébastien Ogier en Elfyn Evans bij Toyota. De Franse Ogier staat momenteel trouwens aan de leiding met zijn Toyota WRC met 148 punten, voor zijn teamgenoot Elfyn Evans (11 punten) en Thierry Neuville (96 punten).
3 – 108 auto’s
Er verschijnen 108 duo’s aan de start van de WRC-rally van Ieper, die zullen proberen om de finish te halen doorheen 20 klassementsproeven in het Ieperse platteland en in de omgeving van Stavelot en op het circuit van Spa-Francorchamps. In totaal wacht 295,78 kilometer aan smalle en gladde wegen de kemphanen.
4 – Spa-Francorchamps
Een van de sterke momenten van deze proef wordt de passage over een aantal klassementsproeven in de omgeving van Stavelot en op het circuit van Spa-Francorchamps. De finale Power Stage daar levert de winnaar zelfs 3 extra punten op.
5 – Televisie
De VRT toont twee specials live: op zaterdag 14 augustus kan je de klassementsproef van Dikkebus volgen van 15u tot 16u05, op Een, en op zondag is op dezelfde zender de Power Stage in Francorchamps rechtstreeks te zien van 12u15 tot 13u. Meer informatie op de website van Sporza.
Wie de hele rally live wil volgen, kan dat via de Franstalige zender RTBF en zijn platform Auvio.
6 – Publiek toegelaten
Het publiek is welkom langsheen de klassementsproeven. De organisatie verwacht 10.000 tot 15.000 toeschouwers op 4 dagen tijd. Er gelden wel strikte gezondheidsvoorschriften en de plaatsen kunnen enkel online worden gekocht.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!