In de schaduw van het duo Hyundai-Kia timmert KGM – het vroegere SsangYong – als derde Zuid-Koreaanse constructeur hard aan zijn wederopstanding, na de overname door de KG Mobility-groep in 2022. Dat doet het met nieuwe modellen, zoals deze Actyon. Exact twintig jaar na de gelijknamige coupé-SUV, waarmee SsangYong een echte pionier was, nog voor BMW met zijn X6, plakken de Koreanen diezelfde naam nu op een knappe SUV die hier en daar wat doet denken aan de Range Rover Velar. Er zijn slechtere referenties…
Design, koetswerk en afmetingen KGM Actyon (2025)
De Actyon neemt het platform over van de Torres, inclusief diens wielbasis van 2.680 millimeter, maar is met zijn lengte van 4,74 meter en zijn breedte van 1,91 meter wel 3,5 centimeter hoger en 2 centimeter breder. Tegelijk ligt zijn dak 4 centimeter dichter bij de grond (1,68 meter), wat deze Actyon een meer dynamische uitstraling geeft. Ook het ranke radiatorrooster en de lichtsignatuur in de vorm van een golf dragen daartoe bij.

Net als de Torres heeft ook de Actyon een sterk gewelfde motorkap, voorzien van ogen die feitelijk geen nut hebben, maar samen met de gespierde wielkasten en de brede C-dakstijl wel bijdragen tot de stoere look van deze SUV. Leuk gedaan is ook het ‘zwevende’ dak, onderstreept door een metaalachtige bies.
Vooral achteraan heeft de Actyon goed naar de Range Rover Velar gekeken, zo lijkt het, al bespaarden de KGM-ontwerpers ons wel de zoveelste doorlopende ledstrip. De zwarte diffusor doet het geheel wat makkelijker op het netvlies vallen. En zoals de tijdgeest dat wil, zijn de uitlaten netjes weggewerkt.
Binnenruimte en koffer KGM Actyon (2025)
Van het interieur gaat een rustgevende sfeer uit, met een modern en strak dashboard waarin twee dubbele schermen van 12,3 duim (een voor de instrumenten en een voor het infotainment) de show stelen. De menu’s zijn helder, de weergave is verzorgd – met een extra vermelding voor de beelden van de parkeercamera’s – en KGM voorzag in handige shortcuts. Alleen spijtig dat de Koreanen je ook voor de instellingen van de klimaatregeling naar dat scherm verwijzen. Gelukkig zijn de knoppen op het zeshoekige (!) stuurwiel nog wel van de analoge soort.
De goed zittende stoelen en het ruime interieur maken dat het goed toeven is in deze Actyon – behalve misschien in het midden achterin, want die plek is toch wat minder comfortabel. Het interieur is goed geluidgedempt: je hoort de motor wel, maar hij blijft toch meer op de achtergrond dan bij sommige concurrenten.

Ook aan de praktische aspecten werd gedacht, met een heleboel slim opgestelde bergruimtes en een aantrekkelijk koffervolume van 668 liter, uit te breiden tot 1.568 liter.
Kenmerken en prestaties KGM Actyon (2025)
Ook qua motor valt er niet veel te kiezen. Een puur elektrische versie zoals bij de Torres ontbreekt, zodat de enige mogelijkheid de 1.5 T-GDi op benzine is. Die drukgevoede viercilinder is ook hier goed voor 163 pk en 280 Nm, beschikbaar tussen 1.500 en 4.000 o/m. Een zestrapsautomaat is standaard, klanten krijgen wel nog de keuze tussen voor- en vierwielaandrijving.
Met 1.580 kilogram rijklaar op de weegschaal is de KGM Actyon zeker geen zwaargewicht voor een dermate grote SUV, zodat de prestaties nog gezien mogen worden. Oké, een top van 191 km/u en een sprint van 0 tot 100 km/u in 10,8 seconden klinken anno 2025 niet wereldschokkend, maar in de praktijk volstaan de acceleraties en degelijke hernemingen om moeiteloos met het verkeer mee te kunnen.
Rijgedrag en comfort KGM Actyon (2025)
Het rijgedrag van deze Koreaan is allesbehalve sportief te noemen: het onderstel is comfortabel gedempt, zonder dat het allemaal te soepel wordt. Het stuur biedt weinig feedback, maar bedient een best nauwkeurige voortrein waarvan de trekkracht ook in de geteste 2WD-variant nooit in de problemen komt. Ook de automaat met zijn lang gekozen verhoudingen heeft daar een hand in, en nodigt sowieso uit tot een rustiger rijstijl.

De verzorgde ophanging, de doorgedreven geluiddemping en de goed getekende stoelen tekenen in dat geval voor een geslaagde rijervaring die het premiumgevoel behoorlijk dicht benadert.
Prijs KGM Actyon (2025)
De basisuitrusting is meer dan compleet te noemen. KGM biedt de Actyon bij ons enkel aan als Titanium, met als enige opties metaalglanslak, het Titanium Plus-pakket (dat een lederbekleding en een panoramadak bundelt) en een trekhaak. Kortom, voor 46.990 euro krijg je veel auto voor je geld.
Helaas wreekt het ontbreken van enige vorm van elektrische bijstand voor de verbrandingsmotor zich in een hoog benzineverbruik en dito CO2-uitstoot. Met 194 g/km voor de voorwielaangedreven variant en zelfs 205 g/km voor de 4WD ziet de fiscus je graag komen, zeker wat de belasting op inverkeerstelling in Vlaanderen betreft.
Verdict KGM Actyon 2WD (2025)
Met zijn uitgesproken stijl, zijn zachte comfort en zijn verzorgde interieur heeft de KGM Actyon sterke troeven in huis om actieve gezinnen aan te spreken. Als die tenminste kunnen leven met het vrij hoge verbruik en het (gebrek aan) imago van deze Koreaan.