Voor velen onder jullie zal het allicht geen nieuws meer zijn, maar voor wie het nu in Ingolstadt zou horen donderen: Audi heeft een hele tijd geleden beslist om zijn nummering enigszins te herzien. De Duitsers staken er logica in door de EV’s te voorzien van een even nummer en de modellen met een verbrandingsmotor in een oneven volgorde te rangschikken. Wat Audi trouwens ook al heeft gedaan. De A4 (Avant) zoals we die kenden, is niet meer, da’s nu de A5 (Avant).
Dat het merk nu op zijn stappen terugkeert, heeft vooral vandoen met de bekendheid die in deze gekoppeld zit aan de letter-cijfercombinatie. Als we onze bronnen mogen geloven, liet een door Audi bestelde audit verstaan dat de A6-modelnaam sterker bleek dan de ringen op zijn neus. Uit vrees dat het grote publiek die link niet meer zou leggen, keerden de marketeers dus terug op de eerder genomen beslissing. Waardoor er nu dus zowel een A6 Avant als een A6 Avant e-Tron in de cataloog staat.
Design Audi A6 Avant
Die op hun naam na verder bitter weinig gemeen hebben. Kijk maar naar het design. De A6 op diesel en benzine oogt een pak behoudsgezinder. Nog traditioneel is de herkenbaarheid van dat design. In de zin dat je opnieuw je uiterste best zal moeten doen wil je de A5 en A6 Avant uit elkaar houden.
Toch in vooraanzicht. Achteraan geven de remlichten onder de centrale ledstrip snel weg met welke Audi je nu precies van doen hebt. Lichtblokken die je – net als bij elke andere Audi van de laatste lichting – optioneel kan voorzien van een ander design via de meegeleverde OLED-technologie. Wat ineens de grootste meerwaarde is. Tja, het oog wil ook wat, zeker?

Wie functie zoekt, zal die dan ook eerder vinden in de verschillende aerodynamische aanpassingen die Audi heeft doorgevoerd. Zoals de verticale luchthappers op de hoeken van de voorbumper. Die zouden de lucht een stuk efficiënter rond de auto moeten leiden. Hetzelfde voor de spoilerlip op de kofferklep van de Avant. Of de zo goed als vlakke bodem.
Uiteraard zijn er ook actieve flappen die de lucht pas doorlaten richting motor als die daar om vraagt. Een combine van koetsaanpassingen die maakt dat de nieuwe A6 Avant kan pronken met een puike Cx van 0,25. Een record voor het model.
Interieur: infotainment en koffer Audi A6 Avant
Het copy-pasten gaat gewoon door binnenin. Zij die zich al eens hebben genesteld in een A dan wel Q5 zullen de genen ook hier onmiddellijk herkennen. Voor je neus prijkt dezelfde 11,9 duim grote tellerpartij met daarnaast het MMI-aanraakscherm van 14,5 duim. Waarna je dat breedbeeld optioneel nog verder door kan laten lopen in de 10,9 duim grote passagiersdisplay en de head updisplay.
Een verregaande digitalisering die de A6 er overigens niet per se praktischer op maakt. Net zoals bij de al vermelde Q en A5 vergt het namelijk wat fingerspitzengefühl om alle handelingen in de vingers te krijgen.
Ondanks wat zijn 4,99 meter in de lengte – wat 6 centimeter meer is dan voorheen – doet vermoeden, is de A6 Avant er evenmin ruimer op geworden. Die extra koets kwam er louter omwille van de voetgangersveiligheid. Tussen de wielen is de A6 met zijn 2,93 meter, exact even lang als zijn voorganger. Waardoor je achterin eenzelfde ruimte krijgt toebedeeld voor je knieën en hoofd.

Hoewel we in dit segment al op ruimere achterbanken hebben gezeten, bleek dat in praktijk opnieuw meer dan voldoende voor een paar volwassenen. Twee, inderdaad. De forse middentunnel maakt de derde plek vrij onbruikbaar.
Die vier passagiers (en eventueel een klein geschapen vijfde) genieten wel van een grotere stilte. Audi verbeterde de geluidsisolatie met 30 procent zonder dat dat extra materiaal de A6 Avant zwaarder maakte. Een stiltegebied dat je, mits opleg, nog wat kan uitbreiden. Met dubbele beglazing voor alle zijruiten bijvoorbeeld. Geld dat we er in deze misschien wel voor over zouden hebben. Zelfs met de TDI liet onze test-A6 – die was voorzien van alle geluidswerende opties - zich geen enkele keer op een valse noot betrappen.
Een hoogstaande decibeldemping die zich in deze alleen maar geëvenaard ziet door een al even kwalitatieve afwerking. Yep, ook de exemplarische assemblage werd gewoon overgenomen van zijn voorgangers.
Het koffervolume piekt bij 503 liter (met de tweede zitrij in gebruik), een capaciteit waar je 42 liter bij inschiet als je opteert voor één van de milde hybrides (voorlopig is dat de enkel 2.0 TDI en de 3 liter-V6). Die plek wordt dan opgesoupeerd door de 48 volt-batterij van 1,7 kWh. Waarmee we ook hier het grootste verschil hebben gecoverd tussen de nieuwe A6 en zijn voorloper.
Motoren en prestaties Audi A6 Avant
Audi lanceert zijn nieuwe A6 Avant met drie motoren: de 2.0 TFSI van 204 pk en 340 Nm, de 2.0 TDI van 204 pk en 400 Nm en de 3.0 TFSI van 367 pk en 550 Nm. Zoals daarnet al gezegd, krijgen die twee laatste elektrische bijstand in de vorm van het MHEV Plus. Een module die achter de zeventraps met dubbele koppeling en voor de vierwielaandrijving (optie op de diesel, standaard bij de 3 liter) wordt gemonteerd.
Centraal daarbij staat een 24 pk en 230 Nm sterke elektromotor die vooral bij het acceleren een handje komt toesteken. In die modus operandi valt, dixit Audi, het meeste verbruikswinst te boeken. Eerder dan in zoveel mogelijk proberen elektrisch te rijden. Wat de A6 weldegelijk kan. Zij het in veel mindere mate dan vergelijkbare mild hybridesystemen.

Of het veel uithaalt? Daarvoor was de eerste kennismaking te kort. Dat de boordcomputer van de 2.0 TDI een gemiddeld verbruik van bijna 9 liter per 100 kilometer weergaf, doet echter vermoeden dat het niet meer dan een druppel op een hete plaat zal zijn (dat, of de boordcomputer registreerde het verbruik niet goed).
Soit, alle beetjes helpen. Vandaar dat we het ook zo vreemd vinden dat de 2.0 TFSI niet kan terugvallen op het MHEV Plus. Een keuze gemaakt op financiële gronden, al liet Audi tussen de lijnen verstaan dat zijn hybridesysteem modulair is en dus heel makkelijk bijgeplaatst kan worden. (lees: binnenkort komt er ook een 2.0 TFSI mét MHEV Plus).
Rijgedrag en comfort Audi A6 Avant
De A6 Avant is een reisbreak die zijn kilometers in alle comfort vreet. Is altijd zo geweest en dat zal minstens nog een generatie zo blijven. De nieuwe A6 bolt alweer belachelijk aangenaam. Ook nu die op het volledig nieuwe Premium Platform Combustion-onderstel (PPC) staat gevezen.
Het maakt daarbij trouwens niet eens uit of je die onderbouw door de adaptieve luchtvering laat dempen. De standaard stalen veren staan even behaaglijk afgesteld, waardoor een keuze voor de pneumatische dempers in deze moet ingegeven zijn door de dynamische wensen die je zou koesteren.

Of die voor een grotere efficiëntie. De luchtbalgen leggen de A6 namelijk tot 10 millimeter lager tegen het asfalt. Een manoeuvre dat je sowieso nodig hebt wil je de daarnet vermelde Cx van 0,25 halen.
Dat de hele voortrein een stuk stijver werd, helpt sowieso het stuurgevoel al vooruit. Gemak dat je nog kan versterken via de (optionele) vierwielsturing. Bij lage snelheden verkleinen de tot 5 graden tegensturende achterwielen de draaicirkel met een meter. Het lijkt weinig, maar in praktijk betekent dat dat je een stuk makkelijker rechtsomkeer kan maken. Ondanks dus de fikse afmetingen van de A6 Avant.
Prijs Audi A6 Avant
Hoeveel de MHEV Plus-module moet kosten? 4.650 euro klaarblijkelijk. Da’s immers het prijsverschil tussen de A6 Avant 2.0 TFSI en de 2.0 TDI. Beide uiteraard in de uitgeklede Advanced-startuitvoering.
We gebruiken daarbij bewust start- en niet basisuitvoering. Audi is afgestapt van de verschillende aankledingstrappen. Er is de klassieke Advanced-uitdossing en de sportievere S Line. Eens je die keuze hebt gemaakt, rest je enkel nog het gewenste aantal packs te selecteren, waarna de kous zo goed als af is. Of hoe ook de optielijst (toch die met de afzonderlijke extra’s) er eveneens bij inschoot.
- Audi A6 Avant 2.0 TFSI: vanaf 58.600 euro
- Audi A6 Avant 2.0 TDI: vanaf 63.250 euro
- Audi A6 Avant 2.0 TDI Quattro: vanaf 66.100 euro
- Audi A6 3.0 TFSI Quattro: vanaf 77.350 euro
Conclusie Audi A6 Avant
Hoewel we de keuze voor de even en oneven nummering nog altijd prefereren, kunnen we de demarche van Audi om in deze vast te houden aan de A6-modelnaam wel begrijpen. Ondanks dat hij geen vijs gemeen heeft met zijn voorganger, loopt dezelfde rode draad door de nieuwe A6 Avant.
Met centraal een onwrikbare stabiliteit en hoogstaand comfort, eigenschappen die voor deze generatie alleen maar verder werden verfijnd. Wat ons betreft, krijgt deze Audi A6 Avant dan ook twee hoog opgestoken duimen. Al blijft het maar de vraag of die appreciatie opweegt tegen de (misplaatste?) afkeur van onze fiscale diensten
- Nog altijd comfortabele kilometervreter
-
Muisstil, ook met TDI
-
Piekfijne afwerking
- Geen MHEV Plus voor TFSI
-
Er zijn ruimere breaks in deze klasse
-
Digitalisering vraagt gewenning