- Score redactie 16.00 /20
Audi lijkt de gave van de bijbelse koning Midas te bezitten: om het even welk segment waarin de Duitsers een model lanceren, het wordt altijd een succesverhaal. Het merk blijft daarom steeds nieuwe niches aanboren om zijn klantenbestand en omzet verder uit te breiden in zijn ongebreidelde zucht naar wereldheerschappij. Na de veelzijdige stadsauto A1, waarvan de productie nu al, nauwelijks enkele weken na de marktintroductie, is opgekrikt om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, komt de A7 Sportback, een erg grote, luxueuze vijfdeurscoupé die qua afmetingen en qua prijs het gat tussen de berlines A6 en A8 komt opvullen.
De A7 Sportback is niet veel kleiner dan Audi’s topmodel, de A8: hij is 4,97 meter lang, liefst 1,91 meter breed, maar wel slechts 1,42 meter hoog. In tegenstelling tot bij de limousine is de basisstructuur hier niet uit een aluminium spaceframe opgetrokken, hoewel erg veel lichtmetaal is toegepast. De A7 deelt zijn basis met de toekomstige opvolger van de A6, die zelf een beroep doet op Audi’s nieuwe architectuur waarbij de vooras verder naar voren is geplaatst om meer gewicht binnen de wielbasis te proppen en zo de natuurlijke onderstuurneiging te reduceren.
Toch zit er ook veel A8 in de nieuweling, en dan vooral in de enorme hoeveelheid luxeopties die de A7 aanbiedt. Zo kan hij worden besteld met een ophanging met adaptieve luchtveren, multicontourstoelen met verwarming, ventilatie en massagefunctie, een actieve spoorassistent, dodehoeksensoren of een actieve snelheidsregelaar met afstandsbewaring die tot stilstand werkt. Of wat dacht u van de parkeerassistent, die de A7 volautomatisch een parkeerplaats in laveert en die zo precies werkt dat een parkeervak met slechts 30 centimeter ruimte aan weerszijden van de auto volstaat voor de computer? Ook het feit dat zaken zoals een automatische airco met vier zones, bixenonlampen of een elektrische kofferklep standaard zijn, geven Audi’s jongste luxeallures.
- Dynamisch en efficiënt weggedrag
- Algemeen rijcomfort, geluiddemping
- Romige en performante motor
- Grote koffer, gemakkelijke instap
- Hoog actieveveiligheidsniveau
- Bouw- en afwerkingskwaliteit
- Moeilijk in te schatten koetswerk
- Verhouding buitenafmetingen-binnenruimte
- Matig zicht rondom
- Wat parasietgeluiden rond B-stijlen
- Uitrustingshiaten, dure opties
- Kleine standaardbrandstoftank (65 liter)