Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
De eind 2017 gelanceerde Arona – vernoemd naar een plaats op Tenerife – rust op het platform van de jongste Ibiza, maar hij ligt ongeveer 10 centimeter hoger van de grond en zet zijn bestuurder meer rechtop. Deze kleine SUV kreeg in de loop van 2021 een facelift, die hem een opgefrist dashboard opleverde en de connectiviteit opwaardeerde (verbeterde stembediening, draadloos Apple CarPlay en Android Auto). Niettemin ziet het geheel er nog altijd wat fantasieloos uit. Ondanks de vele harde kunststoffen is de kwaliteitsindruk echter aanvaardbaar voor een auto op dit prijsniveau, en de ergonomie is verzorgd. Rekening houdend met de buitenafmetingen is het plaatsaanbod achterin goed, maar de achterbank is aan de harde kant en de middelste plaats is erg smal. De achterbank is ook niet verschuifbaar. De koffer heeft een mooi volume. Spijtig is wel dat de laadvloer niet helemaal vlak is in maximumconfiguratie.
Onderweg vertoont deze kleine SUV een efficiënt en geruststellend weggedrag, met weinig rolneigingen in de bochten – ten koste van wat droge reacties van de ophanging. Ook een semiautonome rijfunctie is verkrijgbaar. In de neus ligt een bekende benzinemotor van de Volkswagen-groep: de 1.0 TSI, beschikbaar met 95 pk (handgeschakeld) of 115 pk (handgeschakeld of automaat). De 1.5 TSI met 150 pk en de dieselversie zijn uit het aanbod verdwenen, net als de 1.0 TGI-variant van 90 pk die op aardgas (CNG) reed.
De origineelste of de frivoolste in zijn segment is de Arona niet, maar over het algemeen is dit zeker een geslaagde kleine SUV, die een goed weggedrag vertoont, ruim is en kan rekenen op aangename motoren. Een rationeel aanbod dus, temeer daar deze Spanjaard er scherpe prijzen op nahoudt.