Autoverzekering en jongeren
Het is niet eenvoudig om als jonge bestuurder een auto te kopen en verzekeren. Bovenop de aankoopprijs van de auto komt vaak een buitensporig dure verzekering door het hogere ongevallenrisico voor die leeftijdsgroep. Daarom een paar tips.
Je bent jong en je wil een auto of hebt er een nodig? Ga er vooral voor, maar pas daarbij een paar rationele regels toe om te vermijden dat je verzekeringsbudget de pan uit swingt. Verzekeraars beschouwen jongeren namelijk als risicovol. Dat wordt ook weerspiegeld in de statistieken, die aantonen dat bestuurders onder de 26 jaar een twee tot drie keer zo hoog risico op een ongeval lopen.
Heb je nog maar net je rijbewijs of heb je nog geen eigen schadeverleden opgebouwd, dan vraag je best op voorhand al enkele offertes aan voor je autoverzekering. Voor jonge en/of onervaren bestuurders is de verzekering namelijk het grootste struikelblok bij de aankoop van een nieuwe wagen. Want zeg nu zelf, het zou toch écht zonde zijn om je droomwagen op de kop te tikken, enkel om later te beseffen dat je hem niet kan verzekeren omwille van het vermogen.
Maar er zijn een paar manieren om te vermijden dat je je blauw moet betalen.
- Een auto met een kleine motor
Een van de criteria die verzekeraars gebruiken om de premie van een auto te bepalen, is het vermogen. Het is daarom zinloos om als eerste auto een VW Golf GTI te kiezen. Niet alleen zal het hogere vermogen resulteren in een torenhoge premie, het zal ook niet vanzelfsprekend zijn om een verzekeraar te vinden die bereid is om dit risico te aanvaarden. Ga liever voor een kleine auto en houd het vermogen onder de 66 kW. Boven die grens schieten de prijzen omhoog.
- Koop een tweedehandswagen
Verzekeraars geven veel liever een verzekering voor een auto ouder dan 5 jaar. Nieuwe wagens zien ze niet graag als gevolg van de hoge restwaarde bij schade. Een oudere auto is bovendien geen volledige omnium waard, wat dus ook de prijs helpt te drukken. De bedoeling is dat je eerst ervaring opdoet aan het stuur van een betaalbare auto. Eens die kaap is gerond, zal de premie zakken en kan je eventueel gaan upgraden.
- Stem in met tests
Het is een courante praktijk voor verzekeringsmaatschappijen om een korting toe te kennen aan jongeren die een test afleggen of die een rijvaardigheidscursus gaan volgen. Je kan ook andere clausules aangaan, zoals ervoor kiezen om geen passagiers te vervoeren of niet ’s nachts of in het weekend te rijden. Ook een diefstalalarm of zelfs een zwarte doos die je rijgedrag registreert en die kan aantonen dat je een brave bestuurder bent, kan helpen. Een andere mogelijkheid is dat je een hogere vrijstelling aanvaardt bij een ongeval om de premie te drukken. Om dezelfde reden kan het samenbrengen van al je contracten bij één maatschappij positief uitdraaien voor je premie. Vermijd ook elke vorm van tuning.
- Profiteer van acties, promoties en kortingen
Sommige maatschappijen kennen kortingen toe aan jongeren die gaan voor een multimodale vorm van verplaatsingen. Als je naast je auto ook en busabonnement hebt, kan je bijna zeker een korting losweken.
- Kies voor een basiscontract
Als jonge bestuurder vermijd je best om al te veel opties aan te kruisen. Vergeet dus die omnium, kleine omnium, pechbijstand (maar kies wel nog voor een bestuurdersverzekering en rechtsbijstand als je die nog niet hebt). Op die manier vermijd je nutteloze kosten.
- Geef kleine schade niet aan
Als je auto een beetje schade oploopt zonder veel gevolgen, is het ongetwijfeld beter om dat niet aan te geven. Dat zou de premie namelijk te veel omhoogstuwen. Laat een krasje liever zo, of betaal de koetswerkhersteller rechtstreeks. Dat is doorgaans de goedkoopste oplossing, want anders moet je niet enkel de vrijstelling betalen, maar gaat ook je bonus-malus omhoog en het kan jaren duren voor die weer op zijn oude niveau terugkomt. Als een andere partij bij de schade betrokken is, is het ook beter om de zaken in der minne te regelen.
- Vergelijk offertes
Dit ligt voor de hand: de prijzen verschillen per maatschappij. Dat geldt ook voor jonge bestuurders. Maak dus gebruik van bepaalde promoties bij verzekeraars die bijvoorbeeld krediet hebben om nieuwe klanten te werven, vaak jongeren. Speel ook de concurrentie uit bij je contactpersoon of makelaar. Om dat te doen, moet je het aanbod vergelijken, online of, nog beter, in rechtstreeks overleg met de maatschappijen om te zien hoe ver ze willen gaan.
- Neem contact op met de verzekeraar van je ouders
Je mag zeggen wat je wil, maar in veel gevallen hebben ouders een invloed op de keuzes van hun kinderen. Dat geldt ook voor verzekeringen, die voor jongeren vaak zeer complex kunnen zijn. Daarom wordt dikwijls een beroep gedaan op de ervaring van de ouders om kopzorgen te vermijden. En daar zit een opportuniteit in. Het kan zelfs slim zijn om contact op te nemen met de verzekeraar van je ouders. De makelaar zal namelijk zijn best doen om met een goed aanbod te komen, om te vermijden dat die met hun contracten naar de concurrentie vertrekken. Om die kaart te kunnen spelen, is het uiteraard wel belangrijk dat je ouders een goede reputatie hebben bij de verzekeraar in kwestie.
- Word een tweede bestuurder van de auto van je ouders
Het is duur om meer dan één bestuurder in te schrijven in de verzekering van een auto. Maar het blijft nog altijd goedkoper dan een autoverzekering afsluiten voor een jongere. Dat betekent niet dat je moet proberen om de verzekering te bedotten, en deze raad geldt enkel wanneer de jongere ook echt de tweede bestuurder is van de auto. De verzekering mag in geen geval enkel op naam van de ouders worden gezet. Als de jongere niet wordt aangegeven als bestuurder, kan dit leiden tot vervolging, want die praktijk is illegaal. Met deze situatie kan een jongere een paar jaar ervaring opdoen om daarna meer interessante tarieven te kunnen genieten.
-
Overweeg private lease of een verzekering voor particulieren
Een andere manier om op een betaalbare manier aan een auto geraken is om in te stappen in een private leasing. In dat geval ‘huur’ je een auto voor een vaste maandelijkse prijs waar alles is inbegrepen: belastingen, onderhoud, de auto zelf en de verzekering. De hoge verzekeringspremie (die toch wat lager is omdat het leasingbedrijf de eigenaar blijft van de auto) verdwijnt op die manier in de leaseprijs, wat de pil gemakkelijker te slikken maakt.
Ontdek alles over financiering en verzekering van uw auto in onze Special Financiering
Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!