Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Traditionele wegenkaart nog lang niet verdwenen

Geschreven door Olivier Duquesne op 24-08-2017

De gps heeft de wegenkaart niet van de markt gejaagd. Uit een Franse studie blijkt dat 1 op 4 automobilisten nog regelmatig een papieren kaart gebruikt voor een beter overzicht en om zijn traject voor te bereiden.

26 procent van de Franse automobilisten blijft papieren wegenkaarten gebruiken. Voor 55-plussers neemt dat percentage zelfs toe tot 37 procent. Voor deze peiling heeft verhuurbedrijf Rent-a-Car 1.004 Franse bestuurders ondervraagd die met de auto op vakantie vertrokken. Wie niet systematisch zijn navigatiesysteem inschakelt, geeft aan liever een overzicht op de route te behouden via een wegenkaart. Ze dient ook om de route op voorhand uit te stippelen en de belangrijkste punten te memoriseren alvorens de gps in te schakelen. De papieren kaart is nog zo populair dat marktleider Michelin jaarlijks nog 8 miljoen exemplaren verkoopt van zijn 1.134 kaartproducten.

Ander gebruik

Aanhangers van de goede oude papieren kaart (en van de verkeersborden) zijn daarom geen gps-haters. Ze zien voor beide alternatieven andere voordelen en rollen. Met de kaart kan je beter het parcours visualiseren en bezoekenswaardige plekken of niet te missen zij-uitstapjes opsporen. Een navigatiesysteem is handiger om de eindbestemming te vinden, vooral in een wirwar van straatjes. Al moet het dan wel up-to-date zijn. Dat verklaart meteen de stijgende populariteit van geconnecteerde systemen met live-kaartupdates. Al toonde een Britse studie dan weer aan dat ook deze oplossingen en die van smartphones niet altijd de optimale route garanderen.

Oriëntatie

Ondanks deze hulpmiddelen zijn er nog automobilisten die verloren rijden. In die mate dat 9 procent van de ondervraagden toegeeft een belangrijke gebeurtenis te hebben gemist omdat ze verloren waren gereden. Ook 9 procent (dezelfde mensen?) geeft toe met een lege tank te zijn gestrand omdat ze verkeerd waren gereden en nog eens 9 procent (dat kan geen toeval meer zijn…) heeft zelfs al in de auto overnacht na een eindeloze zoektocht. Een andere studie van het tijdschrift Nature leert ons bovendien dat een deel van de hersenen in slaap valt als we “blindelings” ons navigatiesysteem volgen, namelijk het deel dat verantwoordelijk is voor oriëntatie en het nemen van beslissingen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten