Borofeen is een van de meest interessante materialen van het moment. Het werd voor het eerst ontdekt in 2015. Borofeen is een 1-atomige laag boordeeltjes, zoals grafeen dat is met koolstofdeeltjes. De anode van batterijen zou daarmee veel krachtiger kunnen worden, aangezien borofeen een heel goede geleider is, zelfs tot 6 keer beter dan grafeen.
Sneller opladen
Als gevolg hiervan zal het niet de energiedensiteit van batterijen zijn die toeneemt met het materiaal, maar de laadtijden. Borofeen zou toestaan om in enkele minuten vol te laden, wat tot nu toe in enkele tientallen minuten gebeurt. Met als gevolg dat de onderzoekers aangeven dat borofeen de overgang van lithiumbatterijen naar natriumbatterijen zou kunnen versnellen, die veel beter scoren op vlak van energiedichtheid.
Ook ideaal voor waterstof
Het blijkt dat borofeen ook voordelig zou kunnen zijn voor waterstofauto’s, omdat het materiaal H2 kan opslaan en daarom de katalytische reacties zou kunnen versterken die water omzetten in waterstof en zuurstof.
Tenslotte zou borofeen ook een grote invloed kunnen hebben op het opvangen van CO2 en de opslag ervan te waarborgen. Dat is toch wat de publicatie van onderzoekers aan de Chinese universiteit van Singapore aangeeft (volledige publicatie hier te vinden).
Mirakel?
Borofeen zou dan wel geweldige toekomstperspectieven bieden, maar we mogen niet hopen om er snel van te kunnen genieten. Het onderzoek staat nog maar in zijn kinderschoenen, wat betekent dat het waarschijnlijk ruim 15 jaar zal duren om een concrete toepassing te zien. Maar goed, het is altijd handig om te weten dat er veelbelovende nieuwe dingen worden ontdekt en ontwikkeld.
BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!