Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Is 800-volttechnologie de heilige graal voor EV's?

Voor elektrische auto's zou de sleutel tot succes kunnen liggen in een architectuur op 800 volt. Die biedt immers veel voordelen, maar is het een mirakeloplossing?

Een elektrische auto is duur, erg zwaar en het duurt lang om hem op te laden. In theorie is er een eenvoudige en doeltreffende oplossing: een batterijarchitectuur op 800 volt. Maar is 800-volttechnologie de heilige graal voor constructeurs en liefhebbers van elektrische auto’s? Bijna, maar niet helemaal.

Positieve spiraal

Concreet biedt batterijtechnologie op 800 volt veel voordelen in vergelijking met de ‘klassieke’ architecturen op 400 volt die constructeurs hoofdzakelijk gebruiken voor hun elektrische modellen. Een 800-voltbatterij kan twee keer zoveel energie verwerken en maakt veel sneller opladen mogelijk, zodat een volledige laadbeurt in optimale omstandigheden maar 10 tot 15 minuten in beslag neemt, dankzij krachtige terminals met een vermogen van meer dan 300 kW. Door de 2 tot 3 keer kortere oplaadtijd in vergelijking met elektrische auto's op 400 volt zou een 800-voltarchitectuur het gebruik van dit soort modellen minder beperkend maken en de langeafstandscapaciteiten dichter bij die van modellen met een verbrandingsmotor brengen.

Aangezien het veel minder tijd zou kosten om de batterij op te laden, zouden constructeurs bovendien kunnen denken aan batterijpacks met een kleinere capaciteit, die minder omvangrijk en vooral minder zwaar zouden zijn. Dat zou kunnen leiden tot een grotere energie-efficiëntie en dus een groter bereik voor dezelfde hoeveelheid verbruikte energie. Bovendien zouden kleinere accu's ook goedkoper zijn en het mogelijk maken de prijs van elektrische auto's te verlagen – iets dat bijzonder interessant zou zijn voor instapmodellen – ten voordele van de klant. Of om de winstmarge te verhogen, ten voordele van de constructeur... of beide!

De keerzijde van de medaille

Maar terwijl sommige constructeurs al voor een 800-voltarchitectuur hebben gekozen – Porsche voor de Taycan en Audi voor de e-Tron GT of Hyundai/Kia voor de Ioniq 5 en de EV6 – en deze zullen veralgemenen (de Volkswagen-groep voor de volgende elektrische topmodellen van Porsche en Audi met het nieuwe PPE-platform), is deze technische optie ook interessant voor andere spelers in de auto-industrie die er een oplossing voor de toekomst in zien: General Motors, Stellantis, Volvo/Polestar/Geely, enzovoort.

De 800-volttechnologie is echter enkel interessant als je met een zeer hoog vermogen kunt opladen – 250 kW of meer – en daar knelt het schoentje. Ionity biedt al wel laadstations met een capaciteit tot 350 kW en de nieuwe generatie Superchargers van Tesla zou aan 324 kW komen, maar in werkelijkheid is deze stroom niet altijd echt beschikbaar op het moment dat je je auto oplaadt... bij gebrek aan een geschikte infrastructuur. Want het aanbieden van zo'n hoog vermogen is één ding, maar het stroomvoorzieningsnet moet die wel kunnen leveren, wat nog te zelden het geval is.

Welke oplossingen zijn er?

Om dat te verhelpen zal het openbare elektriciteitsnet uiteraard moeten worden aangepast of zelfs op de schop moeten, of zullen leveranciers (Ionity, Tesla en andere) hun eigen ‘duurzame’ voorzieningsbronnen moeten ontwikkelen en hun stations moeten uitrusten met energieopslagsystemen (bufferbatterijen, enzovoort) om met hoge snelheid een grote hoeveelheid energie te kunnen terugleveren zonder het openbare net te overbelasten…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten